Aktywne Wpisy
czykoniemnieslysza +187
Tak wyglądały kiedyś pociągi, teraz wydają się brzydkie ale mimo wszystko kojarzą mi się z młodzieńczym luzem i przygodą
#wykop30plus
#wykop30plus
MateuszLakomy +253
Jak pewnie państwo wiedzą, kilka dni temu GUS ogłosił, że współczynnik dzietności w Polsce wyniósł w 2023 r. 1,158 dzieci na kobietę. Oznacza to, że „statystyczna” Polka w ciągu całego swojego życia urodzi mniej niż 1,2 dziecka. To najmniej w historii Polski i daleko poniżej wartości, która potrzebna jest do tzw. „zastępowalności pokoleń”, czyli liczby dzieci gwarantującej stabilność liczby ludności.
Żeby tak było, kobieta powinna urodzić średnio ok. 2,1 dziecka.
Coś o
Żeby tak było, kobieta powinna urodzić średnio ok. 2,1 dziecka.
Coś o
zapraszam do podzielenia się przepisami na potrawy, jakie lubimy, lubiliśmy i są jednocześnie naszymi regionalnymi lub wyniesionymi z domu.
Czasami brakuje pomysłu na to, co zrobić do jedzenia, a z tej ściągawki będzie można skorzystać zawsze, poznając jednocześnie różne regionalne mirkosmaki.
Zacznę od siebie i tego, co często było na stole, gdyż wszystkim smakowało.
Babka ziemniaczana zwana tarciuchem.
Ziemniaki utarte na drobnych oczkach jak na placki, do tego utarta cebula i jajka. Sól, pieprz, dużo majeranku.
Gdy ziemniaki są bardziej wodniste, można dodać mąki pszennej lub ziemniaczanej, aby zagęścić. Nie odcedzam skrobi.
Na spód blaszki, brytfanny, układamy cienkie plastry wędzonego boczku, słoniny, tak aby przykryć dno.
Wylewamy na to część przygotowanej masy, tak mniej więcej do połowy brytfanny. Na to układam w dwóch rzędach gotowane jajka, jedno za drugim. Pozostała część masy na wierzch i na to wrzucam pokrojony w kostkę i podsmażony na rumiano boczek z cebulą. Rozprowadzam, czesząc widelcem, aby się lekko wymieszało z ziemniakami.
Piekę ok. dwóch godzin w temp. 180 stopni pod przykryciem, na koniec odkrywając, aby się zrumieniło ok.20-30 minut, wtedy na 200.
Smakuje z gęstą kwaśną śmietaną, surówką z czerwonej kapusty z sosem majonezowo jogurtowo chrzanowym, albo z sosem czosnkowym wedle woli i uznania.
Po przekrojeniu w poprzek wychodzi buźka - na dnie boczek, jajka jako oczy.
◕‿‿◕
#mirkosmaki #gotujzwykopem #jedzzwykopem
Zdjęcie z netu.
Wczoraj @cirilla1989 mnie zainspirowała i wyciągnąłem od niej dwa przepisy, może ktoś jeszcze coś dorzuci od siebie.
Ciasto jak na placki ziemniaczane, ale ziemniaki po starciu na sitko, żeby odsączyć część płynu.
Potem nastawiamy wrzątek, ciasto łyżką kładziemy do wody. Jak kluchy wypłyną to wycoągamy.
Krasimy szpyrką. Jemy z kapustą kiszoną.
Pycha są smażone pierogi drożdżowe z wiśniami, ale tu już przepisu muszę poszukać - ciasto drożdżowe z wiśniami w środku. Smażymy na głębokim tłuszczu,
Mój top topow jeżeli chodzi o ziemniaczane potrawy
@Kantor_wymiany_mysli_i_wrazen: Wszystko się przyda.
@dizzydom: Pełna zgoda. Gdy jadę na Podlasie, jest to obowiązkowe. W Białymstoku znalazłem fajną miejscówkę, gdzie podają.
@moll: Znam podobne, ale idzie na listę. Nawet drobiazgi potrafią zmienić smak, wiec mamy dwie potrawy.( ͡° ͜ʖ ͡°) które znamy.
@toodrunktofuck:
@cirilla1989: Warto i warto pobawić się z nią. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@moll: Szukaj. Narobiłaś mi smaku, a wiśnie mam.( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Momento83: @dlugoball Różne są nazwy, ale smak jest jeden. Wyborny.( ͡° ͜ʖ ͡°)
Podobnie jak kiszka ziemniaczana, ale najlepszą kiszkę jadłem w latach 80 koło Sokołowa Podlaskiego. Pieczona w piecu chlebowym, z rumianą skórką. Ech.
@maegalcarwen: Bardzo dobry.( ͡° ͜ʖ ͡°)