Wpis z mikrobloga

Idąc tropem wpisu @cirilla1989 https://wykop.pl/wpis/75090455/kujawska-buraczkowa-z-pyrkami-z-cebula-moze-ktos-z

zapraszam do podzielenia się przepisami na potrawy, jakie lubimy, lubiliśmy i są jednocześnie naszymi regionalnymi lub wyniesionymi z domu.

Czasami brakuje pomysłu na to, co zrobić do jedzenia, a z tej ściągawki będzie można skorzystać zawsze, poznając jednocześnie różne regionalne mirkosmaki.

Zacznę od siebie i tego, co często było na stole, gdyż wszystkim smakowało.

Babka ziemniaczana zwana tarciuchem.

Ziemniaki utarte na drobnych oczkach jak na placki, do tego utarta cebula i jajka. Sól, pieprz, dużo majeranku.
Gdy ziemniaki są bardziej wodniste, można dodać mąki pszennej lub ziemniaczanej, aby zagęścić. Nie odcedzam skrobi.

Na spód blaszki, brytfanny, układamy cienkie plastry wędzonego boczku, słoniny, tak aby przykryć dno.
Wylewamy na to część przygotowanej masy, tak mniej więcej do połowy brytfanny. Na to układam w dwóch rzędach gotowane jajka, jedno za drugim. Pozostała część masy na wierzch i na to wrzucam pokrojony w kostkę i podsmażony na rumiano boczek z cebulą. Rozprowadzam, czesząc widelcem, aby się lekko wymieszało z ziemniakami.
Piekę ok. dwóch godzin w temp. 180 stopni pod przykryciem, na koniec odkrywając, aby się zrumieniło ok.20-30 minut, wtedy na 200.
Smakuje z gęstą kwaśną śmietaną, surówką z czerwonej kapusty z sosem majonezowo jogurtowo chrzanowym, albo z sosem czosnkowym wedle woli i uznania.

Po przekrojeniu w poprzek wychodzi buźka - na dnie boczek, jajka jako oczy.


#mirkosmaki #gotujzwykopem #jedzzwykopem

Zdjęcie z netu.
powsinogaszszlaja - Idąc tropem  wpisu @cirilla1989  https://wykop.pl/wpis/75090455/k...

źródło: Tarciuch

Pobierz
  • 34
  • Odpowiedz
@powsinogaszszlaja: kluski ziemniaczane (niektórzy mówią na nie szare) ze szpyrkami i kapustą kiszoną.
Ciasto jak na placki ziemniaczane, ale ziemniaki po starciu na sitko, żeby odsączyć część płynu.
Potem nastawiamy wrzątek, ciasto łyżką kładziemy do wody. Jak kluchy wypłyną to wycoągamy.
Krasimy szpyrką. Jemy z kapustą kiszoną.

Pycha są smażone pierogi drożdżowe z wiśniami, ale tu już przepisu muszę poszukać - ciasto drożdżowe z wiśniami w środku. Smażymy na głębokim tłuszczu,
  • Odpowiedz
@powsinogaszszlaja: prażuchy. Ziemniaki obieramy, wrzucamy do wody, jak zaczną się gotować to solimy i zasypujemy mąką pszenną. Dobrze jakby woda wpłynęła na wierzch i przykryła mąkę. Jak ziemniaki będą miękkie to niezbyt dokładnie odcedzamy (dobrze zostawić sobie szklankę tej wody) i dokładnie tłuczemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta a chcemy rzadsze do olewamy wody z odcedzania. Ubijamy dopóki nie będzie żadnych grudek z mąki. Nakładać porcjami łyżką na talerz. Podawać ze
  • Odpowiedz
mogę jedynie na wpół słodko coś.


@Kantor_wymiany_mysli_i_wrazen: Wszystko się przyda.

ale nic nie przebije kartaczy / cepelinow


@dizzydom: Pełna zgoda. Gdy jadę na Podlasie, jest to obowiązkowe. W Białymstoku znalazłem fajną miejscówkę, gdzie podają.

kluski ziemniaczane (niektórzy mówią na nie szare)


@moll: Znam podobne, ale idzie na listę. Nawet drobiazgi potrafią zmienić smak, wiec mamy dwie potrawy.( ͡° ͜ʖ ͡°) które znamy.

prażuchy.


@toodrunktofuck:
  • Odpowiedz
na Dolnym Śląsku mówimy na to kartoflarz


@Momento83: @dlugoball Różne są nazwy, ale smak jest jeden. Wyborny.( ͡° ͜ʖ ͡°)
Podobnie jak kiszka ziemniaczana, ale najlepszą kiszkę jadłem w latach 80 koło Sokołowa Podlaskiego. Pieczona w piecu chlebowym, z rumianą skórką. Ech.
  • Odpowiedz
@powsinogaszszlaja: zawsze polecam pieróg biłgorajski. Ugotowana kasza gryczana, ugotowane ziemniaki puree, biały ser - wszystko się miesza z jajkami, śmietaną, skwarkami, solą i pieprzem, i zapieka aż się wszystko ładnie zarumieni, trochę jak babka ziemniaczana. Proporcje polecam dobrać do smaku, z tym że lepiej żeby surowa masa była wilgotna, nie sucha, no i smaczniej gdy jest więcej sera. Nie żałować śmietany i tłuszczu (słoniny/boczku, widziałam przepisy z masłem lub - ha
  • Odpowiedz