Wpis z mikrobloga

  • 3
@011011010110000101111000: rozchodzi się o to, że to będzie czosnek kiszony tyle, że w większości przepisów zalewa się go solanką czyli wodą z solą.
Ja ten czosnek odcedzam z zakwasu a później w mały słoik upycham i zalewam ponownie owym zakwasem.
Po paru tygodniach czosnek robi się ciemny i kwaśny, traci ostrość i można normalnie zjeść cała ząbek. Po co? Dla zdrowotności
@Kondtrad: A jakieś zastosowanie kulinarne takiego kiszonego czosnku? Dodawałeś do jakiś potraw? Mam właśnie słoiczek kiszonego czosnku i szukam inspiracji, bo nie chce mi się po po prostu zjadać ząbków.
  • 0
@mac666: nigdy nie dodawałem, nawet nie myślałem o tym.
Z buraków oecedzonych z zakwasu zrobiłem kiedyś barszcz ale był mega kwaśny, dużo cukru poszło, żeby przełamać to i dwa razy potarkowalem je i zrobiłem do obiadu na gorąco jako dodatek