Wpis z mikrobloga

#norwegia
Hejka mirki
Pytanie odnośnie poczty w norwegi.
Na święta jak byłem w Polsce to zapomniałem zabrać słuchawki bt. Mama wysłała mi je listem poczta polską priorytet 2 tygodnie temu. Jednak dalej do mnie nie dotarło. Ogólnie mieszkam w takim hotelu pracowniczym i jest jedna skrzynka pocztowa. Coś czytałem że musi być imię i nazwisko na skrzynce a ja niestety nie wiedziałem i teraz nie wiem czy wogole do mnie dojdzie i mam nadzieję że chociaż list wróci do Polski...bo słyszałem że w Norwegii to nie jest takie oczywiste
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mariusz1993: Norwegia jest specyficzna, jako że w wielu miejscowościach nie ma nawet numerów domów. Wtedy trzeba iść do najbliższego punku pocztowego i się zarejestrować.
  • Odpowiedz
  • 0
@JayCube: mieszkam w małej miejscowości råde. Niby na mapie pokazuje "Råde Post i Butikk" który według mapy mieści się w sklepie coop prix. Niby w sobotę czynne może się przejdę i zapytam bo może mają mój list 🤔
  • Odpowiedz
@Mariusz1993: powodzenia, moze sie uda. To "post i butikk" dziala zazwyczaj tak ze obsluga, w przerwach od kasowania ludzi i wydawania im trojkacikow grandiosy ogarnia "czesc pocztowa", ale nie oczekuj od nich wysokiego poziomu wiedzy jak to dziala.
Zreszta, norweska poczta jest specyficzna - na podstawie swoich doswiadczen moge wyciagnac zlosliwa teorie ze to chyba zaklad pracy chronionej, bo poziom ogarniecia jest niski. Wysoki jest za to poziom gubienia listow
  • Odpowiedz
@Mariusz1993: i co do ogarnianie wszelkiego rodzaju spraw w Norwegii jak "gdzie jest moja przesylka" - jak idziesz pogadac / dzwonisz i sie okazuje ze musisz czekac / nie da sie nic zrobic to odczekaj chwile i uderz kiedy bedzie inna osoba. Duuuuzo zalezy od tego na kogo trafisz i jak bardzo chce pomoc.
  • Odpowiedz
@Mariusz1993:
U mnie w domu gdzie mieszka kilkanaście osób nie ma na skrzynkach pocztowych nazwisk i listonosz zostawia przesyłki. Raz była taka sytuacja, że zostawił tylko powiadomienie i było trzeba jechać do swojego oddziału pocztowego.
  • Odpowiedz
  • 0
@DryfWiatrowZachodnich: byłem. Niestety pan chciał odemnie numer przesyłki, ja niestety go nie mam (mama twierdzi że jak w Polsce wysyłała polecony priorytet to nic nie dostała). Nie chcieli sprawdzić po imieniu czy nazwisku czy adresie, więc lipa, pozostaje mi czekać
  • Odpowiedz
Nie chcieli sprawdzić po imieniu czy nazwisku czy adresie, więc lipa, pozostaje mi czekać

@Mariusz1993: sprobuj na stronie poczty znalezc jakis numer kontaktowy [aczkolwiek niemal na pewno bedzie czynny dopiero od poniedzialku], nie zakladalbym ze niepingowani sami ogarna.
A jak to cos bardzo cennego w Oslo masz jedne z nielicznych fizycznych placowek typowej poczty, mozesz podjechac i zapytac co robic.
  • Odpowiedz
@Mariusz1993: bez trackingu nic nie zrobisz, na przyszlosc kaz mamie pamietac o potwierdzeniu nadania przesylki, poza tym niech wpisuje twoj norweski nr telefonu to mozliwe, ze po tym paczka sama cie znajdzie w apce posten i poinformuje o statusie. (mi tak paczki z chin przychodza, dostaje info na emaila)
Co do skrzynki to czasami listonosze przyklejaja karteczke "pomoz mi" i po prostu chodzi o to aby nakleic imie i nazwisko.
  • Odpowiedz
@jasonfly: czegos chyba nie rozumiem. Fredrikstad 77k ludzi, Sarpsborg 54k, Moss 28k. Przeciez w porownaniu z tym Råde jest skonczonym zadupiem, ilosc miejsc pracy musi byc bez porownania mniejsza... chyba ze sa tam jakies zaklady, albo cos innego co zatrudnia duzo ludzi?
  • Odpowiedz
@DryfWiatrowZachodnich jest serwis scani, jest serwis naczep chłodniczych i jeszcze jakieś inne ciężkie rzeczy. Dla mojej byłej firmy szukałem lokalizacji dla nowego serwisu (ale nie automoto) i praktyczne nie ma nic we Fredi/sarp, dopiero w Moss coś było. Chcąc coś nowego stworzyć to trzeba właśnie bliżej Rade celować. Oczywiście pracy jest więcej w większych miastach, ale są to bardziej biurowe czy sklepowe rzeczy. Do tego sporo osób pracuje w Oslo. Bywają
  • Odpowiedz