Wpis z mikrobloga

Dzisiaj przyśpieszone wybory w Serbii. Tak sobie czytam i...

Według sondaży faworytem jest liberalna Serbska Partia Postępowa (SNS) wicepremiera Aleksandra Vuczicia, z poparciem w badaniach na poziomie 44-46 procent głosów. Z wyników badań wynika, że socjaliści premiera Ivicy Daczicia mogą liczyć na 14 proc. poparcia, Partia Demokratyczna (DS) na 8 proc., Nowa Partia Demokratyczna (NDS) - 7-8 proc., Liberalna Partia Demokratyczna (LDP) - 5-6 proc., a Serbska Partia Radykalna (SRS) na niespełna 3 proc.

Vuczić, dawny skrajny serbski nacjonalista, który przeistoczył się w nowoczesnego europejskiego liberała, postanowił doprowadzić do wcześniejszych o dwa lata wyborów, widząc szybko rosnące słupki swej popularności. - 16 marca zdecyduje się przyszłość Serbii - oświadczył Vuczić. – ”Nie będziemy mieli wystarczająco silnej władzy i nie będziemy mogli przeprowadzić niezbędnych reform, jeśli nie uzyskamy 50 proc. głosów".

Kto wie może jeszcze kiedyś Winnicki stanie na czele liberalnej partii w PL :D

#polityka #wybory #serbia #politycznysuchar
  • 14
@SirBlake: Myślę, że po prostu ludzie mają dosyć rządów "małego Slobo", jak kiedyś określano Dacićia i zagłosują teraz na Vucićia, chociaż w Serbii różnie z wyborami bywało. Tak jak faworytem w ostatnich wyborach prezydenckich był Boris Tadić, a wygrał z zaskoczenia Nikolić (który wcześniej wszelkie wybory z Tadićiem przegrywał).

PS. Nie zdziwiłoby mnie wcale także, gdyby Srpska Radikalna Stranka dostała się do parlamentu z wysokim wynikiem. Pod koniec września jak byłem
@wtf24: Ue wymaga unormowania stosunków z ich zbuntowaną prowincją. Wydaję mi się że mogliby uruchomić wielkie środki w mediach na propagandę pro unijną. Serbia od rozpadu wspaniałej Jugosławii była wspierana przez Rosję nawet dzisiaj Czetnicy sa obecni na Krymie więc dziwi mnie bierność Rosji w europejskich aspiracjach Serbów. Dużym zaskoczeniem jest też dla też 3% partii radykalnej kiedyś była w top3?
@woodywoodpecker: Może i UE wymaga, ale sami Serbowie są anty-unijni bardzo i wątpię, by jakakolwiek partia rządząca pozwoliła sobie na uznanie Kosowa. To dla tej partii i jej ludzi śmierć polityczna. Tak samo wejście Serbii do UE to moim zdaniem bardzo daleka droga. Mógłbym się założyć nawet, że prędzej Macedonia, czy Czarnogóra wejdą do UE, niż Serbia.

Co do Radikalnej Stranki to w sumie się nie dziwię - partia jednego człowieka.