@Ruchenstein-Boltzman Ja kupiłem nóż ze stali damasceńskiej z AliExpress. Tez nie wierzyłem że to stal damasceńska, ale po potraktowaniu kwasem wychodzą wzorki. Dobrze się ostrzy.
@Ruchenstein-Boltzman: nie kupuj zestawu, serio... lepiej kupić pikutka, nóż do obierania warzyw od victorinoxa i jakąś obieraczkę, a resztę wydać na nóż szefa kuchni... sam mam jakiś fikuśny zestaw fiskarsa, a i tak używam dwóch noży..
@Ruchenstein-Boltzman: a jaki budżet? ja ostatnio oglądałem sporo i robiłem rekonesans. Japonskie są dobre, ale drogie. zachodnie może i nie wyglądają jak od szifu z japoniii ale są równie dobre oraz tańsze. Noże global są bardzo polecane przez ludzi pracy kulinarii, MAC, i jeszcze jakieś, zapomniałem. To z zachodnich. A japońskie to już zależy czy chcesz normlany nóż, czy podobają ci się ultra cienkie które tną jak laser ale są delikatniejsze i może pęknąć (tutaj takamura najtańsze fajne)
A najtansze takie fajne to tojiro - połaczenie japonskich
Czy na allegro jest jakikolwiek zestaw noży kuchennych godnych polecenia? Gotuje sporo i potrzebuję #!$%@?ów ostrych jak maczeta i cień mgły.
@Ruchenstein-Boltzman: kwestia dbania w późniejszym etapie, na początku wszystkie są ostre.
sam mam jakiś fikuśny zestaw fiskarsa, a i tak używam dwóch noży..
Japonskie są dobre, ale drogie. zachodnie może i nie wyglądają jak od szifu z japoniii ale są równie dobre oraz tańsze.
Noże global są bardzo polecane przez ludzi pracy kulinarii, MAC, i jeszcze jakieś, zapomniałem. To z zachodnich.
A japońskie to już zależy czy chcesz normlany nóż, czy podobają ci się ultra cienkie które tną jak laser ale są delikatniejsze i może pęknąć (tutaj takamura najtańsze fajne)
A najtansze takie fajne to tojiro - połaczenie japonskich