Aktywne Wpisy

AlienFromWenus +25
Jest publiczna nagonka na kobiety nie chcące mieć dzieci ale przecież one są w związkach z facetami, którzy też nie chcą mieć dzieci xD
I tych facetów nikt nie atakuje, nie wyśmiewa, żyją sobie jak chcą
A kobiety są wyzywane xD
Tylko kobieta według facetów to istota, którą należy pozbawić wolności i prawa do samodecydowania o sobie i swoim ciele.
I tych facetów nikt nie atakuje, nie wyśmiewa, żyją sobie jak chcą
A kobiety są wyzywane xD
Tylko kobieta według facetów to istota, którą należy pozbawić wolności i prawa do samodecydowania o sobie i swoim ciele.

czesio007p +48
#nieruchomosci
No to zrobiłem odwrotnie jak wykop pisze ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jutro mam notariusza i podpisujemy deweloperską. Na luzie ugrałem 5%, ale policzyłem sobie na spokojnie i dogadałem się na 20/80. Lichwę w takim wypadku zacznę płacić za lekko ponad rok. No niestety jest k------o drogo i chciałem wstrzymać się jakoś do wiosny, ale mam dosłownie tylko teraz zdolność. Trzymajcie się mirasy w tym p---------u
No to zrobiłem odwrotnie jak wykop pisze ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jutro mam notariusza i podpisujemy deweloperską. Na luzie ugrałem 5%, ale policzyłem sobie na spokojnie i dogadałem się na 20/80. Lichwę w takim wypadku zacznę płacić za lekko ponad rok. No niestety jest k------o drogo i chciałem wstrzymać się jakoś do wiosny, ale mam dosłownie tylko teraz zdolność. Trzymajcie się mirasy w tym p---------u

Drodzy panie i panowie, jest sobie wentylator komputerowy o stalej predkosci obrotowej.
Chciałbym wiedzieć, ile prądu jeden taki ciagnie, natomiast producent podaje specyfikacje w ten sposób:
4V-12 VDC/ 0,09A-0,27A/ 0,36W-3,2W
Skoro jest staloobrotowy, to dlaczego producent podaje tutaj zakres? I to z takim wielkim rozstrzalem 0.36 - 3.2W?
@JestemKrzysio: no wlasnie nie bardzo, nie startuje ponizej konkretnego napiecia, a powyzej tej granicy predkosc sie nie zmienia (empirycznie sprawdzane, wiec moze jakas tam niezauwazalna roznica jest). Producent tez podaje stale obroty 800/min +-10%.
źródło: 1000019410
PobierzCudów nie ma - jak taki wentylator dostanie napięcie niższe niż 12V, to będzie obracał się wolniej, aż do napięcia, przy którym nie będzie w stanie wystartować.
Tu na przykładzie losowego wentylatora Be Quiet, napięcie vs obroty:
źródło: bq
Pobierz@dthprf: pobór mocy zależy od oporów w czasie pracy. W skrócie: 0,36W będzie w próżni albo na wietrze wiejącym "z prądem", 3,2W przy przepływie zatkanym ręką.
źródło: 1000019412
PobierzChoć pytanie jak ten wentylator rzeczywiście kręci się przy 5V, a jak przy 12V, jeśli faktycznie utrzymuje równo 800 obr w całym zakresie napięć, to może tam jest jakiś stabilizator napięcia i na silniczek wychodzi zawsze stałe 5V, wtedy te moce byłyby tracone na stabilizatorze. Ale nie mam pojęcia czy coś takiego się