Witam. Próbuje naprawić pilota od zabawki. Działa tylko chwilę po włączeniu zasilania a potem przestaje. Chyba kondensator C7 jest uszkodzony bo przy pomiarze rezystancji na mierniku pokazuje 500ohm i nie ładuje. Pytanie, co tam wsadzić? Żadnego schematu, nawet do tego układu RF2820A
@Tysiak: najlepiej po wylutowaniu sprwdz rezystancje kondensatora. Na poczatku pomiaru (tj bardzo krotko) moze pokazywac jakas skonczona wartosc ale po chwili powinna byc poza zakesem (ustaw najwyzszy mozliwy zakres). Raczej jak wpomnial kolega wyzej, nic sie nie zmieni.
Chyba kondensator C7 jest uszkodzony bo przy pomiarze rezystancji na mierniku pokazuje 500ohm i nie ładuje.
@Tysiak: a skąd wiesz, że to jest rezystancja kondensatora, a nie obwodów do niego podłączonych? Sprawdzanie elementów w ten sposób ma ziobro sensu. Poza tym tego rodzaju kondensatory psują się chyba najrzadziej. Tu bym podejrzewał najpierw zimne lub pęknięte luty, potem mechaniczną usterkę któregoś switcha (jesli zwiera na stałe, to przestaje reagować na resztę),
@Jarek_P Luty poprawiłem, mechanicznie switche działają wszystkie bo zabawka reaguje na wszystkie komendy przez te kilka sekund. Jak sprawdzić kwarc? Nie mam oscyloskopu. Napis na nim to ZC103 12-15p. Może jest jakiś standard w tego typu układach.
@Tysiak Daniel Rakowiecki. Gość naprawiający kiedyś laptopy bez schematów dzisiaj naprawiający wszystko. Aczkolwiek Gość ma na tyle wielki łeb choć czasami sie pomyli i sam wyłapałem kiedyś jego błąd (nie startujące podświetlenie matrycy i poleciłem sprawdzić kondensator elektrolityczny co okazało sie strzałem bo miał duży opór) tak posiada ogromną wiedze i wykonuje pomiary rzadko kiedy dokonując wylutu czegokolwiek. Kondensatora w tym przypadku nie mierzysz miernikiem, jedyne co zmierzyłeś to jakiś rezystor.
@Tysiak: Podaj napiecie na linii zasilania gdy jeszcze dziala i gdy przestaje. Fajnie gdybys sprawdzil kazdy kondensator czy nie jest zwarty. Ja zawsze sprawdzam najpierw jak jest wlutowany dopiero gdy gdzies widze podejrzanie maly opor wylutowuje kondensator i sprawdzam oddzielnie kondensator.
@NiezajebywalnyNiesporczak: Tak właśnie zrobiłem i dlatego zapytałem o ten kondensator C7. Ale po wylutowaniu jest ok tak jak sugerowaliscie. Zasilanie jest 3V z dwóch paluszków AA i jest cały czas takie. Wydaje się jakby pilot przestawał wysyłać poprawne komendy po tych kilku sekundach od włączenia, tracił synchronizację. Dlatego może dobrym tropem jest ten kwarc ale nie wiem jak go sprawdzić.
I dlatego między innymi warto inwestować w krajowe firmy, a nie gigantów zza granicy. Nie dość, że płacą dużo wyższe podatki, to jeszcze angażują się w sprawy kraju. Szacunek panie Brzozka #inpost #powodz
Chyba kondensator C7 jest uszkodzony bo przy pomiarze rezystancji na mierniku pokazuje 500ohm i nie ładuje. Pytanie, co tam wsadzić? Żadnego schematu, nawet do tego układu RF2820A
#elektronika #elektroda #elektronikadiy
@Tysiak: wylutuj i sprawdź ponownie rezystancję, stawiam guziki przeciwko dolarom (czy jakoś tak ( ͡º ͜ʖ͡º)), że nic się nie zmieni.
Komentarz usunięty przez autora
Sprawdz opor na linni zasilania tego scalaka.
@Tysiak: a skąd wiesz, że to jest rezystancja kondensatora, a nie obwodów do niego podłączonych? Sprawdzanie elementów w ten sposób ma ziobro sensu.
Poza tym tego rodzaju kondensatory psują się chyba najrzadziej. Tu bym podejrzewał najpierw zimne lub pęknięte luty, potem mechaniczną usterkę któregoś switcha (jesli zwiera na stałe, to przestaje reagować na resztę),
Macie rację. Po wylutowaniu pomiar rezystancji na nim jest poza zakresem.
@Jarek_P Luty poprawiłem, mechanicznie switche działają wszystkie bo zabawka reaguje na wszystkie komendy przez te kilka sekund. Jak sprawdzić kwarc? Nie mam oscyloskopu. Napis na nim to ZC103 12-15p. Może jest jakiś standard w tego typu układach.
@Zarzutkkake Rakowiecki?