Aktywne Wpisy
kiszczak +669
Mireczki pijcie ze mną kompot. Własnoręcznie zrobiłem siedzisko z palet na balkon. Dla niektórych to pewnie nic takiego, ale jestem po porażeniu czterokonczynowym, mam niewydolne serce, wątrobę i nerki. Dla mnie to wyczyn niczym zdobycie Mount Everest i jestem z siebie zajebiście dumny( ͡º ͜ʖ͡º)
#chwalesie #balkon
#chwalesie #balkon
monox12 +229
Najspokojnieszy kibic w Polsce w tym momencie
#mecz
#mecz
Miała rację, nikt nie powinien ich mieć. ( ͡° ᴥ ͡°)
#antynatalizm #gownowpis
To że będzie miało złe życie to już sprawa druhoplanowa, jakoś to będzie...
Antynatalizm to nie jest filozofia, tylko jeden konkretny pogląd na temat reprodukcji.
Poza tym antyludzkie to jest zmuszanie ludzi do cierpienia, a zmuszając kogoś do istnienia, zmuszasz go do tego cierpienia.
Filozofie i religie najczęściej szukają odpowiedzi i pocieszenia dla dla ludzi.
Antynatalizm twierdzi że rozmnażanie jest złe i należy je odpuścić
Ja ogólnie uważam, że jak ktoś ma zapewniony w miarę godny byt, czyli dach nad głową, ma co jeść, ma dostęp do wody, prądu etc. -to to czy uzna egzystencję za cierpienie -zależy od tego jakie
@
Powiedzmy że ludzkości udaje się wyeliminować cierpienie fizyczne i psychiczne, to wtedy rozmnażanie byłoby już spoko?
Wiem że to się wydaje nierealne, ale tak rzucam tylko jako ćwiczenie intelektualne.
Jakby nie było cierpienia, to wtedy antynatalistom zostałby chyba głównie argument że "człowiek rodzi się bez swojej zgody". No, ale
Ale samo założenie wydaje mi się tak abstrakcyjne że aż bezsensowne.
Antyludzkie jest jedynie robienie ludzi.
Nie, nie może. Z racji tego, że cierpienie istoty czującej jest jedynie skutkiem odczuwania przez nią niezaspokajalnych w pełni potrzeb, nie jest możliwe, aby to cierpienie zostało zrównoważone przez odczucie tzw. przyjemności będące de facto jedynie skutkiem zaspokojenia jakiejś potrzeby. Ponadto, zaspokojenie potrzeb jednej zbędnie zaistniałej istoty bynajmniej nie rekompensuje