Szukam monitora do PC z ochroną oczu. Ktoś z Was może coś polecic? Obecny LG nie ma w ogóle ochrony + mam wrażenie że rozjeżdża się na nim ostrość w niektórych miejscach (a karta graficzna chyba nie najgorsza bo GTX1660S)
obecnie spoko monitorow ma filtry na niebieskie swiatlo i to nawet w ficzerach opisanych, nie trzeba niewiadomo czego @Pieskor poza tym samemu mozna to uzyskac zmieniajac barwy ale wyglada to wtedy slabo, poza tym nie napisales do czego jest uzywany monitor
@Pieskor: A ochrone oczu to do czego chcesz? xd i po co? jak miałaby działać? Ogólnie obecne monitory to nie CRT, nie psują wzroku a wady wynikają z tego, że ludzie godzinami na nie patrzą zamiast robić przerwy i rozluźniać mięśnie oka, nie ma na to osłonki innej niż zmiana zachowań. No chyba, ze wbidowany filtr niebieskiego śwaitła ale ja wysoce powątpiewam w skuteczność, poza tym wystarczy apka na kompa
@xede: @voldi @jurek-gagarin zastosowanie głównie do pracy, czasem montaz filmów, ale na pewno nie gry. Czytałem że są monitory z ochroną oczu.
"Najnowsze monitory ASUS są wyposażone w ekskluzywne technologie Blue Light Filter (filtra światła niebieskiego) i Flicker Free (wyeliminowania efektu migotania ekranu), które pomagają Ci zachować dobry stan wzroku w dzisiejszym świecie przepełnionym treściami cyfrowymi."
Czyli rozumiem że monitory bez tej opcji też mają Flicker Free domyślnie?
@Pieskor: oczy nie mecza sie szybko z powodu niebieskiego swiatla, ono wplywa negatynie na wzrok a meczenie moze byc spowodowane wlasnie podswietleniem i to flickering free powinno zalatwic sprawe
"Najnowsze monitory ASUS są wyposażone w ekskluzywne technologie Blue Light Filter (filtra światła niebieskiego) i Flicker Free (wyeliminowania efektu migotania ekranu), które pomagają Ci zachować dobry stan wzroku w dzisiejszym świecie przepełnionym treściami cyfrowymi."
@Pieskor: To są właśnie te rzeczy o których pisałem, ochrona przed migotaniem, oraz niebieskim światłem. Raczej standard jeśli monitor nie jest jakimś kompletnym guanem.
@Pieskor: marketingowy bullshit, w windowsie masz wbudowaną funkcję 'nocne światło' która robi dokładnie to samo co filtr światła niebieskiego, tylko jest lepsze bo nie musisz zakładać żadnego gówna na monitor i możesz sobie dowolnie sterować natężeniem + wrócić do oryginalnych kolorów kiedy to jest potrzebne (filmy, zakupy, praca z grafika etc.)
Jak ci się rozjeżdża ostrość to kup jakikolwiek nowy monitor z uznanej marki
Najnowsze monitory ASUS są wyposażone w ekskluzywne technologie Blue Light Filter (filtra światła niebieskiego) i Flicker Free (wyeliminowania efektu migotania ekranu), które pomagają Ci zachować dobry stan wzroku w dzisiejszym świecie przepełnionym treściami cyfrowym
@Pieskor: Czytaj to co mówiłem, trele duperele, niebieskie światło ani migotania jakiekolwiek nie robią nic wzrokowi (a przynajmniej na drugie brak badan, a pierwsze to mityczna rzecz, nie powoduje nic oczom tylko podobno problemy z bezsennością... podobno bo ni cholery tego u siebie w całym życiu nie zauważyłem a dziennie ponad pół dnia xd
Wiemy że oku szkodzi ciągłe patrzenie się na jedną rzecz w stałej odległości, jak masz blisko monitor i ciągle się na niego patrzysz to mięśnie w oku będą powodowały problemy a to może się nie tylko pogorszeniem wzroku ale migrenami itp. skończyć. Radą na to nie są "technologie" a robienie sobie odpoczynku, patrzenie w dal, wtedy mięśnie odpuszczą, jak najczęściej rób sobie krótkie przerwy i patrz za okno a jeśli nie to np. raz na godzinę
#hardware #pc #it ?
poza tym samemu mozna to uzyskac zmieniajac barwy ale wyglada to wtedy slabo, poza tym nie napisales do czego jest uzywany monitor
Ogólnie obecne monitory to nie CRT, nie psują wzroku a wady wynikają z tego, że ludzie godzinami na nie patrzą zamiast robić przerwy i rozluźniać mięśnie oka, nie ma na to osłonki innej niż zmiana zachowań. No chyba, ze wbidowany filtr niebieskiego śwaitła ale ja wysoce powątpiewam w skuteczność, poza tym wystarczy apka na kompa
Czyli rozumiem że monitory bez tej opcji też mają Flicker Free domyślnie?
@Pieskor: To są właśnie te rzeczy o których pisałem, ochrona przed migotaniem, oraz niebieskim światłem. Raczej standard jeśli monitor nie jest jakimś kompletnym guanem.
@Pieskor: marketingowy bullshit, w windowsie masz wbudowaną funkcję 'nocne światło' która robi dokładnie to samo co filtr światła niebieskiego, tylko jest lepsze bo nie musisz zakładać żadnego gówna na monitor i możesz sobie dowolnie sterować natężeniem + wrócić do oryginalnych kolorów kiedy to jest potrzebne (filmy, zakupy, praca z grafika etc.)
Jak ci się rozjeżdża ostrość to kup jakikolwiek nowy monitor z uznanej marki
@Pieskor: Czytaj to co mówiłem, trele duperele, niebieskie światło ani migotania jakiekolwiek nie robią nic wzrokowi (a przynajmniej na drugie brak badan, a pierwsze to mityczna rzecz, nie powoduje nic oczom tylko podobno problemy z bezsennością... podobno bo ni cholery tego u siebie w całym życiu nie zauważyłem a dziennie ponad pół dnia xd
Wiemy że oku szkodzi ciągłe patrzenie się na jedną rzecz w stałej odległości, jak masz blisko monitor i ciągle się na niego patrzysz to mięśnie w oku będą powodowały problemy a to może się nie tylko pogorszeniem wzroku ale migrenami itp. skończyć.
Radą na to nie są "technologie" a robienie sobie odpoczynku, patrzenie w dal, wtedy mięśnie odpuszczą, jak najczęściej rób sobie krótkie przerwy i patrz za okno a jeśli nie to np. raz na godzinę