Wpis z mikrobloga

Szukam monitora do PC z ochroną oczu. Ktoś z Was może coś polecic? Obecny LG nie ma w ogóle ochrony + mam wrażenie że rozjeżdża się na nim ostrość w niektórych miejscach (a karta graficzna chyba nie najgorsza bo GTX1660S)

#hardware #pc #it ?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

obecnie spoko monitorow ma filtry na niebieskie swiatlo i to nawet w ficzerach opisanych, nie trzeba niewiadomo czego @Pieskor
poza tym samemu mozna to uzyskac zmieniajac barwy ale wyglada to wtedy slabo, poza tym nie napisales do czego jest uzywany monitor
  • Odpowiedz
@Pieskor: A ochrone oczu to do czego chcesz? xd i po co? jak miałaby działać?
Ogólnie obecne monitory to nie CRT, nie psują wzroku a wady wynikają z tego, że ludzie godzinami na nie patrzą zamiast robić przerwy i rozluźniać mięśnie oka, nie ma na to osłonki innej niż zmiana zachowań. No chyba, ze wbidowany filtr niebieskiego śwaitła ale ja wysoce powątpiewam w skuteczność, poza tym wystarczy apka na kompa
  • Odpowiedz
  • 0
@xede: @voldi @jurek-gagarin zastosowanie głównie do pracy, czasem montaz filmów, ale na pewno nie gry. Czytałem że są monitory z ochroną oczu.

"Najnowsze monitory ASUS są wyposażone w ekskluzywne technologie Blue Light Filter (filtra światła niebieskiego) i Flicker Free (wyeliminowania efektu migotania ekranu), które pomagają Ci zachować dobry stan wzroku w dzisiejszym świecie przepełnionym treściami cyfrowymi."

Czyli rozumiem że monitory bez tej opcji też mają Flicker Free domyślnie?
  • Odpowiedz
@Pieskor: oczy nie mecza sie szybko z powodu niebieskiego swiatla, ono wplywa negatynie na wzrok a meczenie moze byc spowodowane wlasnie podswietleniem i to flickering free powinno zalatwic sprawe
  • Odpowiedz
"Najnowsze monitory ASUS są wyposażone w ekskluzywne technologie Blue Light Filter (filtra światła niebieskiego) i Flicker Free (wyeliminowania efektu migotania ekranu), które pomagają Ci zachować dobry stan wzroku w dzisiejszym świecie przepełnionym treściami cyfrowymi."

@Pieskor: To są właśnie te rzeczy o których pisałem, ochrona przed migotaniem, oraz niebieskim światłem. Raczej standard jeśli monitor nie jest jakimś kompletnym guanem.
  • Odpowiedz
monitora do PC z ochroną oczu

@Pieskor: marketingowy bullshit, w windowsie masz wbudowaną funkcję 'nocne światło' która robi dokładnie to samo co filtr światła niebieskiego, tylko jest lepsze bo nie musisz zakładać żadnego gówna na monitor i możesz sobie dowolnie sterować natężeniem + wrócić do oryginalnych kolorów kiedy to jest potrzebne (filmy, zakupy, praca z grafika etc.)

Jak ci się rozjeżdża ostrość to kup jakikolwiek nowy monitor z uznanej marki
  • Odpowiedz
Najnowsze monitory ASUS są wyposażone w ekskluzywne technologie Blue Light Filter (filtra światła niebieskiego) i Flicker Free (wyeliminowania efektu migotania ekranu), które pomagają Ci zachować dobry stan wzroku w dzisiejszym świecie przepełnionym treściami cyfrowym

@Pieskor: Czytaj to co mówiłem, trele duperele, niebieskie światło ani migotania jakiekolwiek nie robią nic wzrokowi (a przynajmniej na drugie brak badan, a pierwsze to mityczna rzecz, nie powoduje nic oczom tylko podobno problemy z bezsennością... podobno bo ni cholery tego u siebie w całym życiu nie zauważyłem a dziennie ponad pół dnia xd

Wiemy że oku szkodzi ciągłe patrzenie się na jedną rzecz w stałej odległości, jak masz blisko monitor i ciągle się na niego patrzysz to mięśnie w oku będą powodowały problemy a to może się nie tylko pogorszeniem wzroku ale migrenami itp. skończyć.
Radą na to nie są "technologie" a robienie sobie odpoczynku, patrzenie w dal, wtedy mięśnie odpuszczą, jak najczęściej rób sobie krótkie przerwy i patrz za okno a jeśli nie to np. raz na godzinę
  • Odpowiedz