Wpis z mikrobloga

@kfiatek_na_parapecie @Goatlord Obejrzałem, a w zasadzie odsłuchałem. Złoty cytat z tego filmu to: "Nie jest też prawdą, że doktorat broni przed byciem debilem." (: Ale wracając, bardzo mnie dziwi obecność w mediach wątku potencjalnego ataku (?) Rosji na Polskę. Może i nie jestem strategiem ale taki ruch w wykonaniu Moskwy byłby atakiem na całe NATO, a wtedy wchodzi w życie już słynny art. 5. Nawet
w czasach ZSRR kierownictwo partyjne nie zdecydowało
@janko-stark: Nie wiem czemu mnie oznaczyłeś, ale okay. W moim odczuciu ciężko porównywać czasy żelaznej kurtyny do dzisiejszych. Wtedy w NATO nie było np. Litwy, Łotwy czy Estonii, a najdalej wysunięty punkt to był umownie Berlin Zachodni? Wojna też się zmieniła, dzisiaj czołg można kupić w każdym sklepie z militariami. ( ͡° ͜ʖ ͡°)-

A co jeśli Niemcy uznają, że nie chcą
Goatlord - @janko-stark: Nie wiem czemu mnie oznaczyłeś, ale okay. W moim odczuciu ci...

źródło: nato-dzieje

Pobierz
@janko-stark: I tak, taki Michta waży dla mnie nieporównywalnie więcej od Pietrasa, tak samo jego słowo. Jego doświadczenia i placówkę wydaktyczną podrzucam niżej. Dla porównania na dole wklejam źródła danych Pietrasa.

Andrew Alexander Michta (ur. 4 kwietnia 1956) – amerykański politolog polskiego pochodzenia.

Doktorat z zakresu stosunków międzynarodowych obronił w School of Advanced International Studies (SAIS). W latach 1988-2015 był zatrudniony w Rhodes College. Dziekanem College of International and Security Studies
Goatlord - @janko-stark: I tak, taki Michta waży dla mnie nieporównywalnie więcej od ...

źródło: 2023-12-06_15h17_34

Pobierz
@Goatlord Nie wiem czemu założyłeś, że cenię Napierałę :) A w kwestii tego kółka geostrategów, to się szczerze za bardzo nie znam - wszystkich ich traktuję jak grupę szarlatanów, którzy czasem zgadną lub wywnioskują coś, co się wydarzy. Lepiej się czuję w historii, a czasem, jak słucham doniesień medialnych na temat sytuacji, czy to krajowej czy międzynarodowej, to mam wrażenie, że "to już kiedyś było". A w kwestii oznaczenia, to przypadkiem, z
Nie wiem czemu założyłeś, że cenię Napierałę :)

@janko-stark: Broń mnie Panie Boże, to nie było moim zamiarem. Jeśli tak się poczułeś, przepraszam. Jestem przeziębiony na L4, więc mogę być ciut odklejony przez kilka dni.