Wpis z mikrobloga

@MasterOf8 Zależy gdzie mieszkasz i czym jeździsz. Mam akurat Pirelki all season p7 w moim wozidełku z przednim napędem. Zdają egzamin cały rok ale u mnie więcej pada deszczu, śnieg tylko kilka dni w roku.
PS opony wyważa się po założeniu na felgę, później tylko jak jest problem.
  • Odpowiedz
@MasterOf8: opony wyważa się tylko przy montażu ich na felgę. nawet po 10 latach będzie ok, chyba że pogniesz felgę albo pogubisz odważniki, czy sama opona będzie wymagała łatki, czyli montaż demotnaż.
Najdłużej miałem 11 lat jedne opony od nowości, były wyważone tylko przy montażu, po tych 11 latach dalej wszystko było ok, zero bić itp.

Rotacje prędzej przydalo by się robić, czyli zamiana tylnych z przednimi. to już w
  • Odpowiedz
dobrze wiedzieć, ale dlaczego niektórzy piszą, że trzeba wyważyć co 10-15tys km albo przynajmniej raz w roku?

@MasterOf8: niektórzy też piszą by wymieniać olej co 7500km, smarować uszczelki przed zimą, raz na kwartał podłączać akumulator do prostownika na 48h by się odsiarczył itp.

Jeśli z opony nie urwie się cały fragment bieżnika (np pojedynczy klocek), a felga nie p...lnie o krawężnik to wszystko będzie ok do samego końca opony.

Na
  • Odpowiedz
@MasterOf8

Wrocław, mało śniegu, kilka dni w roku. Jeżdże tylko po mieście i na autostradzie.

Mam Mazde 6, 165KM, też napęd na przód.

Też Madzia z 165KM tylko Trójka. Będą w sam raz.
Z wysłanego doświadczenia, Pirelki mają największą żywotność.
  • Odpowiedz
@forfame Trzeci rok i brak powodów do narzekań, ale to nie mój pierwszy zestaw Pirelek. Pierwszy był P3000 na Madzi z tylnym napędem i elektroniczną blokadą mostu, po coś 80K km dalej miały 50% bieżnika.
  • Odpowiedz