Wpis z mikrobloga

Jak to możliwe, że obecnie bez suplementacji witamin a będąc w miarę aktywnym fizycznie bardzo szybko wypłukuje się magnez, witaminy B, C za to zimą szybko mamy niedobory D. Za to te 200 lat temu kiedy nie wiedziano czym są witaminy, przeciętny człowiek żywił się, #!$%@? kaszą ze słoniną i ewentualnie mirabelkami czy szczawiem ludzie w ogóle dawali radę? Dodatkowo niewiele czynności było zautomatyzowanych przez co ludzie się często pocili.
#pytanie #przemyslenia #zdrowie
  • 8
@hnsolo: kiedyś te szczawie i mirabelki miały dużo więcej składników bo rosły "ekologicznie" a nie jak dzisiaj na prochach. I odzież też była naturalna.
A WitD, no to nie przesiadywali po 8h dziennie w czterech scianach tylko zadupcali w polu.
@vitovia: Tu nie chodzi o to jak to jest uprawiane a o lata selektywnej uprawy gdzie w chocby owocach skupiono sie na tym by byly ladne, duze, duzo plonowaly, mozna je bylo przechowywac i czesto im slodsze tym lepsze a zawartosc witamin czy innych mikroelementow byla ignorowana bo zwyczajnie nie bylo jak badac i nie bardzo bylo pojecie o czyms takim.
Roslinie zasadniczo wszystko jedno czy dostanie skladniki z nawozu sztucznego
@ZielonaOdnowa: przejrzyj sobie jakieś tabele żywieniowe z lat np 80tych a obecne.
Zawartość witamin teraz jest nawet 3x niższa. Wiec roślinki do końca nie mają #!$%@? czy rosną w nawozie na słońcu czy pod folia na prochach.
@vitovia: przeczytales co pisalem? Sprawdz sobie jak zmniejszyla sie ilosc uorawianych odmian, ta zmiana nie wynika ze stosowania nawozow sztucznych tylko tego co opisalem wyzej, wybiera sie dzisiaj te odmiany które sa najbardziej oplacalne w uprawie, sprzedaja sie i ich przechowywanie nie bedzie problematyczne, dochodzi jeszcze zbior niecalkiem dojrzalych plonow ktore "dojrzewaja" w halach przechowawczych, bo tak jest wydajniej i prosciej.
Mozesz sobie wziac jakas odmiane pomidora i gwarantuje Ci ze