Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Pytanie do #programowanie #programista15k - jak jako Mid z 4-letnim doświadczeniem zdobyć pracę za 20k netto b2b? Czytam nieraz wykop i 4programmers wątek ile zarabiacie (+ wykop) gdzie piszą, że mid z 4-5 latami stażu bez problemu dostaje te 20k. Pracuję obecnie na UoP i mam trochę mało bo 13k brutto na umowie o pracę (chociaż tyle dobrze, że autorskie 50%) i chciałem przejść na B2B.

Jak dostaję wiadomości od rekruterek jakie są moje minimalne wymagania finansowe i podaje 17-18k netto b2b bez urlopów a mi już na tym etapie rekruterki mówią pa pa xD Nawet parę razy rzuciłem to 20k netto b2b i efekt ten sam. Póki co miałem jedną rozmowę gdzie górne widełki dla mida było 15k netto b2b czyli bieda - i tam dość sporo zaszedłem w rekrutacji, doszedłem do 4 z 5 etapów i zrezygnowałem przed podpisaniem umowy, bo jak sobie policzyłem to zrezygnuję za 3k na rękę więcej z emerytury, urlopów, chorobowego więc mi sie to nie opłaca xD

Nie wiem co mam robić, miasto Kraków, biorę pod uwagę remote ale też hybrydę bo zdalnych prawie nie ma, no ale i tak mieszkam w centrum więc do biura mogę chodzić bo blisko. Stack klasyczny Java i mikroserwisy, spring, SQL, hibernate, ale mam też trochę clouda - S3, Lambdy, SQSy. Mam też doświadczenie z js/react i fullstackiem bym się nie nazwał, ale jakieś proste komponenty czy zmiany wyklepię.

No i nie wiem co robię źle żeby dostać to 20k. Przez te 4 lata ciągle uczyłem się po pracy, zazwyczaj była to 1h każdego dnia roboczego po pracy, ale tez nie w każdy dzień, średnio 3-4h tygodniowo przez 4 lata. Stack raczej mam dobry, chociaż mam sporo negatywnego feedbacku za brak kubernetesa w projektach -co prawda nauczyłem się go sam na todo-listach, ale boję się wpisać do CV że wyjdzie brak doświadczenia komercyjnego i tylko wykucie teorii i komend na blachę. Dostaje same oferty 14-16k netto b2b lub 13-14k brutto na umowie o pracę.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@uzytkownik_wykop_pl: na 4p są ludzie pracujący dla FAANG, startupów w USA, agencji kosmicznych czy finansowych rekinów robiących HFT w Szwajcarii. Oni zarabiają nawet więcej 50 tys / miesiąc to raczej dolna geanica. Ale to nie działa tak że jak dasz taka stawke polskiemu januszowi albo nawet korpo w Polsce, to że taka dostaniesz.
  • Odpowiedz