Wpis z mikrobloga

@DJ007: ale przeciez jest mnostwo alternatyw na samym rynku akcji
mozna kupic akcje w Polsce, Indonezji, Brazylii, Niemczech, UK itp itd
To tylko amerykanskie doswiadczaja takiej ekspancji wycen

Zasluguja oczywiscie na jakas premie, w zwiazku z lepszym srodowiskiem prawnym miedzy innymi, ale ta premia nie jest nieskonczona przeciez.

Na pewno pasywne wplywy do ETFow maja tu ogromne znaczenie. Jednak wydaje mi sie, ze im dalej tym bedzie trudniej i ze coraz
Zasluguja oczywiscie na jakas premie, w zwiazku z lepszym srodowiskiem prawnym miedzy innymi, ale ta premia nie jest nieskonczona przeciez

@151346136: Ja się z tym całkowicie zgadzam, ale akcje w USA chyba nadal są dla całego świata (graczy małych i dużych) łatwym miejscem docelowym. Zrobił się lejek na forsę z ujściem na Wall Street, więc rośnie bo rosło wcześniej, rośnie bo nic nie dostarcza podobnej płynności przy tych zwrotach. Tendencja może
@DJ007: plynnosc i zdolnosc akomodacji ogromnej ilosci kapitalu na pewno ma tez duze znaczenie

Mysle jednak ze relatywna wycena pomiedzy roznymi fragmentami rynku akcyjnego bedzie miec znaczenie.

Innym ciekawym trendem jest powstawania aktywnie zarzadzanych ETFow
Ostatnia dekada jest naznaczona przez wzrost znaczenia pasywnych ETF.
Hedge fundy moze i robia alfa, ale sa na tyle drogie ze przegrywaja z rynkiem, wejscie ultra tanich ETFow spowodowalo odplyw srodkow z mutual funds i HF
co w twoim poście oznacza alfa?

@markier: Alfa to pokonywanie rynku, benchmarku, i Hedge Fundy to robia, tyle ze brutto. Po kosztach juz nie

Alpha (α) is a term used in investing to describe an investment strategy's ability to beat the market, or its "edge." Alpha is thus also often referred to as “excess return” or the “abnormal rate of return” in relation to a benchmark, when adjusted for risk

czyli
@151346136 zrozumiałem go, jako kolejna dawka czarnowidztwa od Pana Cyferki w sobotni poranek, załóż różowe oklulary, skasuj ten wpis i zrób kolejny, ze dzięki AI nie tylko powtórzymy ten dwukrotny wzrost, ale bezie to x3 lub więcej ʕʔ
@maniek74:
Widzisz to co chcesz widziec.

Nie ma tu zadnego czarnowidzwa
Pokazuje tylko skad wzial sie wzrost na rynku amerykanskim przez ostatnia dekade, pokazuje fakty. To nie jest opinia
Do tego opinia, ze moim zdaniem taka ekspansja wycen bedzie trudna. Z opinia mozna sie nie zgadzac, ale warto zdawac sobie sprawe z faktow.
@151346136 zawsze się znajda fakty wygodne dla niedźwiedzi jak i dla byków, fajnie, ze teraz już tonujesz swoje wypowiedzi i po tych koszmarnie przestrzelonych prognozach odnośnie indeksów czy ropy, zacząłeś używać zwrotów typu „wydaje mi się” czy „moim zdaniem” których jeszcze rok temu w twoich buńczucznych wpisach nie można było uświadczyć i sporo ludzi zwracało ci na to uwagę, ale ja to dalej widzę jako czarnowidztwo, taka jest moja opinia na ten
@151346136 właśnie to mnie zmartwiło, ze skoro kolejna dekadę widzisz w czarnych barwach, to czeka mnie 10 lat komentowania twoich wpisów w ten sposób ( ͡° ͜ʖ ͡°) i nie chodzi mi tu o przypominanie tego tobie, tylko bardziej nowym użytkownika tagu, co by nie przybyło Paniczów którzy pala siano bo „Cyferka obiecał spadki” ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@maniek74: nie widze kolejnej dekady w ciemnych barwach
nie rozumiesz chyba zupelnie tego co pisze

rynek moze sie stac tani w rok, to raz
dwa, ze bardzo wysokie wyceny nie ma caly rynek tylko jego fragment, najbardziej widoczne Mag7, ale reszta SP500 tez jest raczej drozsza niz tansza, ale bez takich ekstremow
z kolei jest mnostwo rynkow akcyjnych ktore sa tanie lub bardzo tanie patrzac na historie. Najtansza chyba jest Brazylia,
@151346136 rozumiem co piszesz, tylko komentując twoje wpisy, zazwyczaj mam tez na myśli twoja ciagle niedźwiedzia retorykę, która sprowadza się do tego, ze dołki na indeksach dopiero przed nami, ostatnia hossa to tyko anomalia Mag7 która zostanie wymazana, i dopiero wtedy można kupować akcje :)