Aktywne Wpisy
FOTEL +130
nie mogę uwierzyć ile pojawiło się pierdów typu "pamięć złotej rybki" albo "zamiana dżumy na cholerę". Otóż każda normalna osoba pamięta jakie było PO, jak kradło, jak podnosiło podatki i jak manipulowało informacjami w wiadomościach. Ale skala złodziejstwa, nowych podatków i propagandy w wiadomościach za rządów pisu wywaliła poza skalę. To co oni wyprawiali jest niepojęte i nie miało nigdy miejsca po 89. PO przynajmniej kradło w białych rękawiczkach a nie na
Oczekiwania co do nastepnej dekady na rynku na podstawie poprzedniej spektakularnej dekady sa moim zdaniem jest bledne.
Prawie dwukrotny wzrost wskaznika PE bedzie conajmniej trudny do powtorzenia
mozna kupic akcje w Polsce, Indonezji, Brazylii, Niemczech, UK itp itd
To tylko amerykanskie doswiadczaja takiej ekspancji wycen
Zasluguja oczywiscie na jakas premie, w zwiazku z lepszym srodowiskiem prawnym miedzy innymi, ale ta premia nie jest nieskonczona przeciez.
Na pewno pasywne wplywy do ETFow maja tu ogromne znaczenie. Jednak wydaje mi sie, ze im dalej tym bedzie trudniej i ze coraz
@151346136: Ja się z tym całkowicie zgadzam, ale akcje w USA chyba nadal są dla całego świata (graczy małych i dużych) łatwym miejscem docelowym. Zrobił się lejek na forsę z ujściem na Wall Street, więc rośnie bo rosło wcześniej, rośnie bo nic nie dostarcza podobnej płynności przy tych zwrotach. Tendencja może
Mysle jednak ze relatywna wycena pomiedzy roznymi fragmentami rynku akcyjnego bedzie miec znaczenie.
Innym ciekawym trendem jest powstawania aktywnie zarzadzanych ETFow
Ostatnia dekada jest naznaczona przez wzrost znaczenia pasywnych ETF.
Hedge fundy moze i robia alfa, ale sa na tyle drogie ze przegrywaja z rynkiem, wejscie ultra tanich ETFow spowodowalo odplyw srodkow z mutual funds i HF
@markier: Alfa to pokonywanie rynku, benchmarku, i Hedge Fundy to robia, tyle ze brutto. Po kosztach juz nie
Alpha (α) is a term used in investing to describe an investment strategy's ability to beat the market, or its "edge." Alpha is thus also often referred to as “excess return” or the “abnormal rate of return” in relation to a benchmark, when adjusted for risk
Widzisz to co chcesz widziec.
Nie ma tu zadnego czarnowidzwa
Pokazuje tylko skad wzial sie wzrost na rynku amerykanskim przez ostatnia dekade, pokazuje fakty. To nie jest opinia
Do tego opinia, ze moim zdaniem taka ekspansja wycen bedzie trudna. Z opinia mozna sie nie zgadzac, ale warto zdawac sobie sprawe z faktow.
jest mi przykro ze nie potrafisz
@maniek74: wiem i dziekuje Ci za to, ze mi ja przypominasz przynajmniej raz na tydzien pod moimi wspisami
jeszcze bym zapomnial
nie rozumiesz chyba zupelnie tego co pisze
rynek moze sie stac tani w rok, to raz
dwa, ze bardzo wysokie wyceny nie ma caly rynek tylko jego fragment, najbardziej widoczne Mag7, ale reszta SP500 tez jest raczej drozsza niz tansza, ale bez takich ekstremow
z kolei jest mnostwo rynkow akcyjnych ktore sa tanie lub bardzo tanie patrzac na historie. Najtansza chyba jest Brazylia,
@maniek74: gralem, ale nie Ameryke, pozniej koncowke na ARKK