Wpis z mikrobloga

@bonus: No możliwie tani, ale nie zakładałem jakiegos sztywnego budżetu na to, ciekawy jestem jaki możliwie tani zestaw się sprawdzi. Wiadomo, można kupić najtańszą kolbę + tani młynek żarnowy elektryczny, ale czy taki zestaw da radę? Generalnie widziałem kolbę z wbudowanym młynkiem DeLonghi La Specialista za 1700 i ciekawe czy w tej cenie da się kupić lepszy zestaw oddzielnie?
@czz17: Masz kilka opcji.
1. Teoretycznie też możesz kupić bardziej profesionalny zestaw all-in-on, z klasycznym boilerem, standarowym portafilterem, bestopniowym młynkiem https://www.konesso.pl/product-pol-2631-Ekspres-do-kawy-Lelit-Anita-PL042TEMD-z-mlynkiem.html

2. Mozesz, też sam złożyć jakiś zestaw np. najtańsza Gaggia Classic (może na jakiejś promce za 1500zł) + używany albo jakiś tantańszy żarnowy młynek to będzie z 500zł.

3. Możesz kupić DeLonghi ECP 35, który ma dodatkowo podgrzewaną grupę więc będzie lepszy niż La Specialista i do tego zewnętrzny młynek
@czz17: lelit anna / gaggia classic + eureka mignon / lelit Fred to jest minimum jeśli chcesz uzyskać efekty podobne do tego co dostaniesz w dobrej kawiarni.
prawdziwe espresso w domu to jest naprawdę drogie hobby, tak ze 3k na start jak zaczynasz od zera.
@czz17: również polecam Gaggia Classic, której używam już od ponad roku. To świetny wybór bo powiada grupę 58mm, czyli standardowy rozmiar przemysłowy. U mnie wjechały drobne modyfikacje - sprężynka zmieniająca ciśnienie na 9 bar, tuningowe sitko precyzyjne IMS. Używam z młynkiem Eureka Mignon Specialita. Do zestawu trzeba kupić pewne akcesoria jak tamper, odbijak, dzbanek do spieniania. Kosztowało to wszystko jakieś 3500 zł i uważam, że rezultaty są wspaniałe.

Nie polecam młynków