Co myślicie o ogólniedostępnych środkach do czyszczenia tapicerki (np. a, b, c itp)? Sprawdzają się one, czy może jedyne wyjście to oddanie samochodu do specjalistycznego czyszczenia?
Chciałbym od czasu do czasu ogarnąć sobie wnętrze, ale niestety nie mam możliwości skorzystania z odkurzacza piorącego i zastanawiam się nad tego typu wynalazkami ( ͡º͜ʖ͡º) Słyszałem głosy, że ponoć po takim czyszczeniu z wierzchu tapicerka wydaje się być w miarę "czysta", jednakże skutkiem ubocznym jest to, że po tym cały brud wchodzi do jej środka - prawda to? #cardetailing #samochody #pytanie
@DinapeS: Zależy czy mówimy o szybkim usunięciu plamy czy porządnym czyszczeniu. Bo takie środki to raczej część plamy rozpuszczają i wycierając wchłaniasz brud w szmatę, ale jednocześnie powierzchnia tej plamy się zwiększa (no bo szorując rozsmarowujesz grubszą warstwę brudu na boki) przez co po połączeniu tych dwóch czynników wydaje się jakby plama zniknęła (część poszła w szmatę, część rozsmarowała się na boki, efekt dla oka jest taki że nie widać plamy)
@DinapeS jeśli chcesz prać ręcznie to excede encapsulator o ile jeszcze jest do dostania (rozrabiasz 1:10 w ciepłej wodzie) lub z gotowych shiny garage fabric Cleaner.
Sprawdzają się one, czy może jedyne wyjście to oddanie samochodu do specjalistycznego czyszczenia?
Chciałbym od czasu do czasu ogarnąć sobie wnętrze, ale niestety nie mam możliwości skorzystania z odkurzacza piorącego i zastanawiam się nad tego typu wynalazkami ( ͡º ͜ʖ͡º)
Słyszałem głosy, że ponoć po takim czyszczeniu z wierzchu tapicerka wydaje się być w miarę "czysta", jednakże skutkiem ubocznym jest to, że po tym cały brud wchodzi do jej środka - prawda to?
#cardetailing #samochody #pytanie