Wpis z mikrobloga

Mirki robię #chleb żytni Wg tego przepisu: https://www.chainbaker.com/slow-fermented-rye/

W skrócie po zagnieceniu chleb powinien fermentować ok 12h w temp powiedzmy pokojowej ale jak będzie ciepło to szybciej, a jak zimniej w domu to dłużej. No i ciasto mi ładnie wyrosło po ok 8h i nie woem gdzie jest moment żeby to jednak nie przerosło za bardzo? Dałem tylko 0.3G suchych drożdży a i tak w czasie tej fermentacji urósł prawie dwukrotnie. I nie wiem czy piec wcześniej, czy czekać do pełnych 12h? #pieczzwykopem #bojowkapiekarska
  • 6
@moll hmm a czy w pewnym momencie ciasto przestanie rosnąć po prostu bo drożdże się „zjedzą” ? Plus tak wiem tam zachodzi niby fermentacja ale nie wiem czy chce przerywać ten proces ( ͡° ʖ̯ ͡°) a JK ciasto będzie za długo stało, co się stanie?