Wpis z mikrobloga

Wczoraj na główną weszło z ilością ponad 1200 wykopów (na stare to by było pewnie z 5k) nagranie pt. "Zasmucony Ukrainiec opowiada o pomocy z Polski oraz porusza temat skali korupcji w jego kraju". Na filmiku widać puste miasteczko modułowe stojące gdzieś w polu. Słyszymy, że władze od roku nie przekazuje tych mieszkań potrzebującym, a wszystko stoi umeblowane, wyposażone, gotowe do wykorzystania. Nic nie jest zniszczone, nic nie jest rozkradzione, po prostu sobie stoi. Potem autor nagrania włącza swój strumień świadomości, ale nijak nie tłumaczy na czym w tym przypadku polega korupcja. W komentarzach oczywiście tradycyjna defekacja intelektualna jak to zwykle na głównej.

Tymczasem bez problemu możemy znaleźć informacje, że na terenie obwodu czernihowskiego znajduje się kilka takich miasteczek, w tym trzy postawione dzięki polskiej pomocy, każde z nich może pomieścić ponad 300 osób. Niedawno były wizytowane przez polskich dyplomatów i ich funkcjonowanie oceniono pozytywnie. Jedno jest w wiosce Nowoseliwka, dwa na terenie zniszczonego przez Rosjan ośrodka narciarskiego. Z tych dwóch jedno jest niezamieszkałe i to właśnie je widzimy na nagraniu. Dlaczego? Bo jest traktowane jako rezerwa na wypadek pogorszenia się sytuacji na terenach przygranicznych, które swoją drogą nieustająco są przez Rosjan ostrzeliwane. Przedstawiciele lokalnych władz informują, że miasteczko ma podłączoną wodę, jest prąd, można jest uruchomić w zasadzie z dnia na dzień. Generalnie we wszystkich tych miasteczkach liczba wolnych miejsc wynosi aktualnie 55%, do tego ludzie cały czas stopniowo wyprowadzają się stamtąd i wracają do własnych odbudowanych domów. Nie ma kolejki chętnych bez dachu nad głową, nie ma w ogóle żadnych wniosków o przyznanie miejsca.

Na czym zatem polega skandal, który oburzył ponad tysiąc świadomych użytkowników, którzy nie pozwolą sobie wcisnąć kitu?
#ukraina #polska #wojna #bekazwykopkow
JPRW - Wczoraj na główną weszło z ilością ponad 1200 wykopów (na stare to by było pew...

źródło: mghpepw

Pobierz
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JPRW: czemu nie wrzuciłeś tego w powiązanych, albo lepiej jako komentarz wraz z wyjaśnieniem? sam bym to plusował, żeby było widoczne, artykuły czy polski czy ukraińskie są sprzed kilku dni, nie jest więc to jakaś powszechna wiedza.
  • Odpowiedz
Jezu jak takich w moskwie to jakie u was musiały być kryteria xD aż mi się skojarzył korpus kretynów

@harold97: Inwektywy pozostały, żadnej merytoryki, lol
A co ty taki zły, że ktoś wyprostował manipulacje? Szkodzi ci to w jakiś sposób?
  • Odpowiedz
ale ty nie zakopałeś, dlatego że miałeś jakąś tajemnicza wiedzę na temat tego filmu, tylko zakopałeś z automatu i chciałeś manipulować znaleziskiem.

@kxniec: Zakopałem, bo znam cie i z góry zakładam, że wrzucasz fejki i miałem rację, więc essa.

Ej patrz, a tutaj pewnie ukraińcy opłacili haracz za mieszkanie w kontenerowcach, szybko rób znalezisko o koruuuupcji!
  • Odpowiedz
@JPRW: być może jest jak mówisz. Póki co jednak wstrzymałbym się z wydawaniem tutaj jakiś "100%" opinii z racji tego, że prasie ukraińskiej nie można w ogóle wierzyć, zwłaszcza, że ich prezydent zakazał pisania prawdy o korupcji XD . A wizytację jak każda można łatwo zmanipulować... Tak czy owak, rzeczywiście to mógł być jakiś fake, lub sam nagrywający nie był świadomy do końca co się dzieje. Tak naprawdę nie wiadomo
  • Odpowiedz
być może jest jak mówisz. Póki co jednak wstrzymałbym się z wydawaniem tutaj jakiś "100%" opinii z racji tego, że prasie ukraińskiej nie można w ogóle wierzyć, zwłaszcza, że ich prezydent zakazał pisania prawdy o korupcji XD . A wizytację jak każda można łatwo zmanipulować... Tak czy owak, rzeczywiście to mógł być jakiś fake, lub sam nagrywający nie był świadomy do końca co się dzieje. Tak naprawdę nie wiadomo nic oprócz tego, że powstał taki fil

@kxniec: No tak, lepiej wierzyć jakiemuś tiktokerowi co usunął konto niż organizacjom, które się zajmują tą pomocą.

Po prostu przyznaj się do błędu, co cie to
  • Odpowiedz
@BayzedMan: organizacje ukraińskie są skorumpowane. A nie wierzę nikomu. W moim znalezisku nie byłem stronniczy i jedynie po krotce opisałem treść filmu. Za to ty jesteś skrajnie stronniczy, i nie obiektywny. Tutaj kończę ta bezsensowna dyskusje i napisałem już wszystko co mógłbym powiedzieć.
  • Odpowiedz
organizacje ukraińskie są skorumpowane. A nie wierzę nikomu. W moim znalezisku nie byłem stronniczy i jedynie po krotce opisałem treść filmu. Za to ty jesteś skrajnie stronniczy, i nie obiektywny. Tutaj kończę ta bezsensowna dyskusje i napisałem już wszystko co mógłbym powiedzieć.

@kxniec: Tak tak wszystko to korupcja, Polacy opłaceni, Ukraińcy opłaceni, tylko ty jedyny znasz prawde głoszoną na tik toku przez randoma.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 7
Tak naprawdę nie wiadomo nic oprócz tego, że powstał taki film.

@kxniec: Tak naprawdę wiadomo, że stoi nieużywane osiedle kontenerowe. Władze mówią, ze stoi jako rezerwa, bo zwyczajne nie ma chętnych do zasiedlenia, a anonimowy tiktoker mówi, że to, że stoi to skandal, korupcja, i złodziejstwo. Które jest olbrzymie, chociaż nie wiadomo na czym polega. A ty wrzucając znalezisko i z takim opisem pokazujesz tylko jak łatwo tobą i resztą
  • Odpowiedz