Wpis z mikrobloga

Jaka może być przyczyna niewidocznego dysku m.2 ani w biosie ani w menadżerze dysków? Wykluczam niesprawność dysku (sprzedawca z samymi pozytywami, zaręcza że dysk ma 0h przepracowane i jest sprawny) chociaż oczywiście może i zdarzyła się kropla w morzu i faktycznie jest z nim coś nie tak. Płyta msi b360 pro którą posiadam wspiera m.2 nvme, zamontowane zostało poprawnie w slocie. Jedynie jaki mam pomysł to priorytet na ssd sata którego mam podłączonego, tylko pytanie czy w takim razie mogę tylko używać jednego z tych dysków czy jest opcja podziału. Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się zarobiony jestem dlatego proszę o pomoc mirków informatyków ( ͡° ͜ʖ ͡°) #informatyka #it #komputery
  • 9
msi b360 pro

@TadzioNorek: najprościej byłoby zajrzeć do insstrukcji obsługi swojej płyty.
Masz coś podłączone do portu SATA1 ?

1x M.2 slot (Key M)

ƒ Supports up to PCIe 3.0 x4 and SATA 6Gb/s, 2242/ 2260/2280/ 22110 storage devices*

ƒ Intel® Optane™ Memory Ready

* SATA1 port will be unavailable when an M.2 SATA SSD module has been installed in the M.2 slot.

wniosek - jak masz podłączone sata1 to gryzie
@hrumque: @TadzioNorek nic się nie gryzie, po prostu płyta wycina te porty. Kiedyś po wsadzeniu dysku m2 z przerażeniem odkryłem, że brakuje dysku z danymi i jego kopii :D

Trzeba sprawdzić w innym urządzeniu, kieszeń na m2, komputer itp