Wpis z mikrobloga

#cctv #wifi #internet #sieci #pytaniedoeksperta

Hej mircy, po podłączeniu nowego routera (kabel z routera ISP podpiąłem do portu WAN), który sam nadał sobie adres IP 192.168.50.x zamiast 192.168.1.x, przestała działać mi kamera poe - działa, ale na nowym routerze nie można otworzyć podglądu, wieki się ładuje. Za to na LTE działa normalnie.

Czy to ma coś wspólnego z tym, że konfigurator routera sam wybrał mi ten adres 168.50.x i jak mogę przywrócić to do działania po staremu?

W starym routerze miałem ręcznie wyłączone DHCP i zmienione IP, czy tutaj też wystarczy tak zrobić i zadziała?
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

W starym routerze miałem ręcznie wyłączone DHCP i zmienione IP, czy tutaj też wystarczy tak zrobić i zadziała?

@k__d: Tak, bo NAT i serwer DHCP masz na sprzęcie dostawcy i kolejny NAT po drodze ci do szczęścia nie potrzebny, a pewnie w sprzęcie ISP podsieć lokalna to właśnie 192.168.1.1/24
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@dktr: Całe życie podpinałem nowe routery do laptopa kablem i wyłączałem dhcp i ustawiałem od ręki IP.

Teraz w tych nowych są aplikacje i jakieś autokonfiguratory, postanowiłem zaufać Asusowi i wyszedł klops. Zaraz popróbuję odkręcać to, dzięki za odp. Nie wiem jak NAT, ale teraz DHCP jest wyłączony i internet działa, tylko ta kamera wariuje z podglądem.

A mam inny router skonfigurowany automatycznie i o dziwo działa. Dziqwne
  • Odpowiedz
@k__d: Przede wszystkim trzeba wiedzieć co się chce osiągnąć, w jakim trybie pracuje sprzęt ISP czy jest na nim adresacja lokalna z serwerem DHCP czy może sprzęt ISP rozdaje publiczny adres IP. Potem trzeba się zabierać za konfigurowanie swojego sprzętu. Jeśli mamy publiczny adres IP wtedy potrzebujemy router, w każdym innym przypadku wystarczy zwykły AP. Wyłączanie czegoś i ustawianie adresów "na pałę" bez zrozumienia co i po co się robi
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@dktr: No jasne, tutaj wszystko idzie w trybie AP i tak właśnie ustawiłem ten nowy router przed chwilą i już wszystko śmiga jak ta lala, łącznie z kamerą. Dzięki za podpowiedź :)
  • Odpowiedz