Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #programista30k #korposwiat #pracbaza #korposwiat

Eh, pamiętam jak ludzie go tutaj szkalowali - to było chyba w 2017, 18 lub 19 roku. Obecni wtedy programiści 15k brutto UoP (bo wtedy o 20k dopiero zaczynali marzyć) postanowili w sumie bez większego powodu hejtować chłopa i nigdy w sumie nie rozumiałem czemu. Widać było, że się zna na tym co robi i ogarnia temat. Chciał wyjść przed szereg i zrobić coś czego wtedy jeszcze nie było, zaczął blogować o programowaniu i tworzyć kursy. A widać było, że na programowanie się zna dobrze i również umie w marketing, wykopki pisały że nie ma szans, że się nie uda, że słaby i nie ogarnia itd. A jednak się udało i kursy przyniosły spory sukces, wykopowi programiści nie mogli tego znieść i rozpoczął się jeszcze większy hejt

Parę lat później - Koleś zarobił z 45 milionów na stworzonych kursach (po podziału na kilka osób z tego co zrozumiałem, to pewnie i tak jest z 10 baniek na głowę) i pewnie jeszcze kilka milionów zarobi, a wykopowi programiści hejterzy w tym czasie przeskoczyli pewnie z 15k brutto UoP na 20-25k netto b2b.

Dalej boli was jego sukces? ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
nad__czlowiek - #programowanie #programista15k #programista30k #korposwiat #pracbaza ...
  • 8
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: Nie widzisz jak on wygląda i jaki ma sposób mówienia(białostocka mowa)? Za taką twarz można oberwać bez odzywania się, wkurza samym wyglądem. To jest jedyny przypadek jaki znam że jak dłużej posłuchasz kolesia to to o czym mówi sprawia że zmieniasz kompletnie zdanie co do pierwszego wrażenia. Tak więc Maciek to świetny koleś ale jego opakowanie działa mocno na niekorzyść i nadal jak właczam jakiś film z nim to
  • Odpowiedz
  • 10
Nie widzisz jak on wygląda i jaki ma sposób mówienia(białostocka mowa)?

@zibizz1: ?????????? Nie mam zadnych problemów z tym jak kto wygląda i skąd pochodzi. Zwłaszcza, że to jest IT a nie moda męska czy kulturystyka xD Polecam ci iść na jakąś terapię

Jeśli jego twarz/głos zniechęca to wytłumacz skąd się wzięło 45 baniek zarobionych na kursach ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
A widać było, że na programowanie się zna dobrze i również umie w marketing

@nad__czlowiek: gość nie jest dla mnie żadnym autorytetem jeśli chodzi o programowanie. Jest za to świetnym marketingowcem, co widać po twoim wpisie bo zrobiłbyś mu loda tak się nim zachwycasz.
Może zarobić i miliard, wciąż nie będzie moim autorytetem w programowaniu bo pracował w tym zawodzie za krótko. To że zarobil na kursach i jest świetnym
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: No napisałem że to ogarnięty koleś jest i wystarczy go chwile posłuchać żeby kupić jakiś kurs od niego. Kursy są bardzo spoko, troche drogie ale jakość naprawde na wysokim poziomie. Tak samo jak czasem możesz spotkać kolesia z brzuszkiem obok ekstra laski, bo liczy się to co mówi a nie jak mówi czy wygląda, ale jednak najpierw uderza Cie otoczka. Nie widze dlaczego miałbym tego nie skomentować. Nie podobają
  • Odpowiedz
co widać po twoim wpisie bo zrobiłbyś mu loda tak się nim zachwycasz.

@TurboDynamo: nie zachwycam sie, jest mi obojętny, po prostu zawsze zastanawiałem czemu wielu wykopków programistów ma taki wielki ból dupy i hejtuje, gdy koleś osiągnął sukcesy

bo pracował w tym zawodzie za krótko

@TurboDynamo: ale przecież sami twierdzicie, że 5-letni senior może być lepszy od 15-letniego seniora, bo lata stażu się nie liczą, tylko inicjatywa,
  • Odpowiedz
po prostu zawsze zastanawiałem czemu wielu wykopków programistów ma taki wielki ból dupy i hejtuje, gdy koleś osiągnął sukcesy

@nad__czlowiek: Nie mogę się wypowidac za tych co hejtują bo ja nie hejtuje, po prostu mówię że nie jest dla mnie żadnym autorytetem jeśli chodzi o programowanie.

że 5-letni senior może być lepszy od 15-letniego seniora

@nad__czlowiek: jego linkedin twierdzi że ostatnia praca jako dev która wykonywał skończyła się
  • Odpowiedz
@TurboDynamo: no ale sam tych kursów nie robi, z tego co zrozumiałem najpierw sam siedział mocno w programowaniu więc tworzył sam te kursy, potem przestał być programistą to zajął się marketingiem i od merytoryki ma innych gości, co siedzą w branży
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: no ok, nie oceniam jego kursów tylko go jako autorytet w dziedzinie programowania. Dla mnie nim nie jest.
Poza tym jeśli chodzi o moją krytykę to jego tytuł książki był jak dla mnie zbyt bezposredni na fali bootcampow. Skuteczne? Tak. Czy mi się to podoba? Nie. Nie podoba mi się tego typu marketing. Do mnie nie trafia.
Zobacz że jedyne po czym go oceniamy obecnie to marketing. Nawet ty
  • Odpowiedz