Wpis z mikrobloga

Zamierzałem zaparkować po lewej stronie jezdni, jak na obrazku poniżej pojazdem B. Kierowca pojazdu A powiedział mi, że już wyjeżdża. Podjechałem więc w to miejsce i włączyłem kierunkowskaz, ale ustawiłem się na przeciwnym pasie jazdy i stałem czekając aż pojazd A wyjedzie. Nagle pojawił się pojazd C i włączył kierunkowskaz prawy, ale stał ciągle w miejscu. Potem kolejne pojazdy za nim zaczęły go omijać i mnie. Kierowca ten chciał wjechać na parking podziemny i miał do do tego miejsce, musiałby tylko mnie ominąć pasem w przeciwnym kieunku. Jednak zamiast to zrobić zaczął podjeżdżać blisko mnie i mrugać długimi światłami, potem włączył je na stałe i całkowicie mnie oślepił. Gdy pojazd A wyjechał, kierowca C z piskiem opon mnie wyminął zderzając się prawie z pojazdem A, bo zaczął zachowywać się jak wariat. Moje pytanie:
Czy moje zachowanie było niewłaściwie?
Jak należy parkować po jezdni z lewej strony? (Droga była mało uczęszczana, lokalna między budynkami)
Czyja byłaby wina gdyby pojazd C wjechał w stojący pojazd B na przeciwnym pasie?
Czy pojazd B byłby winny, gdyby pojazd C podczas omijania pojazdu B uderzył w wyjeżdżający pojazd A?
#prawojazdy #kierowcy #ruchdrogowy #samochody #motoryzacja
Pobierz Patryk4 - Zamierzałem zaparkować po lewej stronie jezdni, jak na obrazku poniżej poja...
źródło: sytuacja drogowa
  • 7
@AbaKowner: pusta droga była, zanim kierowca A się zorganizował żeby wyjechać, nadjechał pojazd C. Pojazd jadący za pojazdem C, jakoś nie miał problemu z ominięciem mnie.