Wpis z mikrobloga

Ej nie mam doświadczenia w kawie i chciałem spróbować czegoś niezwykłego. Zamówiłem kawę z kenii, bo te afrykańskie są podobno kwaśne. No i jak piję to wyczuwam tę kwaśność na samym początku, ale tak tylko przez moment, przez 1 sekundę. Tak ma być? Sądziłem, że ta kwasowości będzie bardziej długotrwałą.

#kawa
aleksc - Ej nie mam doświadczenia w kawie i chciałem spróbować czegoś niezwykłego. Za...

źródło: Screenshot 2023-09-16 065349

Pobierz
  • 4
@aleksc może coś źle zrobiłeś, a przynajmniej nie idealnie ;)
Ja jak mam nowe ziarna to pierwsze 2/3 filiżanki "kalibruje sprzęt" tj. Grubość mielenia i ilość ziaren.
@Szadafaka: w sensie to jak długo powinienem wyczuwać kwasowość? Bo sądziłem, że ona będzie trwała dłużej a trwa tylko chwilę. Pytam o afrykańskie kawy które charakteryzują się kwasowością.
@aleksc wszystko pewnie kwestia ziaren, ja nie przepadam za kwasami.
Ale czasem coś mnie bierze i idę do kawiarni koło siebie na espresso z Etiopii i wtedy nie mam wątpliwości, że jest kwaśna. Smak utrzymuje się długo po ostatnim łyku.