Aktywne Wpisy
Gours +146
Wystarczyło odsunąć PiS od władzy i od razu mamy pozytywny impuls w gospodarce:
- zmniejszenie inflacji
- zmniejszenie bezrobocia
- mocny wzrost PKB (w 2023 było 0,2%, teraz raczej ponad 3%)
- drastyczny spadek luki vatowskiej (Tusk nie pozwala kraść) - z 15% to jednocyfrowego wyniku
- zmniejszenie inflacji
- zmniejszenie bezrobocia
- mocny wzrost PKB (w 2023 było 0,2%, teraz raczej ponad 3%)
- drastyczny spadek luki vatowskiej (Tusk nie pozwala kraść) - z 15% to jednocyfrowego wyniku
programista30k +491
Plusuje każdy, kto więcej niż raz dał sie wydymać na hajs w biedrze przez:
- plakietki z nieaktualnymi promocjami
- ceny podane za zakup 2 lub więcej sztuk
- produkty które finalnie mają inną cene niż na plakietce pod nimi
Zobaczymy
- plakietki z nieaktualnymi promocjami
- ceny podane za zakup 2 lub więcej sztuk
- produkty które finalnie mają inną cene niż na plakietce pod nimi
Zobaczymy
Btw ankieta czy takie idee podatkowe są już komunistyczne i czy protekcjonizm socjalno gospodarczy jest już komunizmem?
#nieruchomosci
To już komunizm, czy nie komunizm
Wprowadzanie cen regulowanych w panstwie, które w latach 45-89 cierpiało na braki w sklepach ze wzgledu na wlasnie istnienie takich cen. Powodzenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@niezdiagnozowany: Dzięki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@niezdiagnozowany: polecanie picia 2 litrów wody na osobę, w państwie, które ucierpiało w roku 1997 przez powódź tysiąclecia, wywołaną przez właśnie istnienie tejże wody. Powodzenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Myślę, że nadałbyś się do Ministerstwa Rozwoju i Technologii, tam też w na poczatku roku mowili, że Bezpieczny Kredyt nie wpłynie na ceny nieruchomości, tak samo jak ceny regulowane najmu nie wpłyną na to, że albo ludzie będą dopłacać pod stołem za najem albo będzie mniej dostępnych mieszkań na wynajem ;).
a progresja musi być mocniejsza, co najmniej 2% na kolejne mieszkanie - jak będzie za mała progresja to landlord podniesie czynsze zamiast sprzedać mieszkanie
@niezdiagnozowany: no zgrywam się, nie jestem za kontrolą cen najmu;p
Po prostu rozbawił mnie Twój komentarz sugerujący, że jeśli coś komuś kiedyś zaszkodziło, to bez względu na stężenie i mnóstwo innych czynników, oznacza że zawsze będzie szkodzić.
Wydaje się temu przeczyć ten wykres:
A czemu od n a nie od pierwszego. Skonczy sie tym, ze kazde mieszkanie bedzie obciazone podatkiem katastralnym daje temu kilka lat, jak otworzycie te puszke
@niezdiagnozowany: no właśnie przecież napisałem, że nie jestem za regulowaniem cen najmu. Na ceny najmu najlepiej wpłynie kataster progresywny od n-tego mieszkania, który zwiększy podaż mieszkań. A mój komentarz odnosił się do tego, że demonizujesz regulacje cen, pomimo że w niektórych obszarach są aktualnie stosowane na całym świecie. Ale to nie oznacza, że regulacja akurat cen najmu jest dobra.
No jeśli ktoś wprowadzi go w
@rockip: na ceny mieszkan wplynie najlepiej prowadzenie rozsadnej polityki monetarnej, a nie podatek katastralny.
@niezdiagnozowany: jeśli jest tak jak mówisz, oraz zwiększenie podatku katastralnego w Niemczech zbiegło się w czasie z działaniami EBC, to raczej nie można stwierdzić jednoznacznie co spowodowało zmianę, nie uważasz?
Jeśli badasz jakiś aspekt i zmienisz więcej niż jeden czynnik, po czym obserwujesz rezultat, to nie uda Ci się określić dokładnie siły wpływu poszczególnych czynników na wynik końcowy.
Przeciez nie napisalem, ze zwiekszono stawki podatku katastralnego. Tylko napisałem, ze w ostatnim roku podwyzka cen podatku katatralnego nie sprawila, ze ceny zaczely spadac (bo takiej podwyzki nie bylo).
@Reanef: Przecież katastralny ma charakter typowo lokalny to jest kasa która w zdecydowanej części trafiałaby do samorządów tam jak obecnie z dochodowym
@niezdiagnozowany: ok, inaczej rozumiałem to zdanie.
W takim wypadku, to co się stało w Niemczech, świadczy o tym, że działania EBC wpłynęły na ceny mieszkań. Ale co to ma do udowodnienia działania lub niedziałania progresywnego podatku katastralnego od n-mieszkania? W sensie
Próbuję Ci tylko wskazać na przykładzie innych krajów, w których funkcjonuje podatek katastralny (wiem, tam od pierwszego mieszkania), że najwiekszy wpływ na ceny mieszkań (jak i kazdego innego dobra) wpływ ma kreacja pieniądza, wartość pieniądza i polityka monetarna. Po drugie, Polska to takie państwo, w którym ceny nieruchomości nie spadają od razu, tu trzeba troche poczekac. Najlepiej jest tu widoczne przy kryzysie z 2008 r., gdzie ceny były napompowane jeszcze bardziej i trzeba bylo czekac ok. 3 lata na wyrazne spadki. Podobnie byłoby zapewne przy katastrze, a nawet nie wiem, czy ceny by spadaly nominalnie (czy tylko realnie), biorac pod uwage jak nasz bank centralny walczy z