Wpis z mikrobloga

@janjanuszziom: Chociaż jestem związany z #mimblewimble od lat, to jednak anonimowość w kryptowalutach jest bardzo względna i Mw wciąż wiele brakuje. Właściwie pojęcie anonimowej (privacy) kryptowaluty jest raczej dużym uogólnieniem i na dzień dzisiejszy można jedynie mówić o dążeniu do anonimowości, mimblewimble niestety nie jest nawet w top 3 :/.

BTW nikt tak nie pozbawia złudzeń i nie wytyka bolączek mimblewimble jak community grina :D.
  • Odpowiedz
Tyle lat w krypto i nadal nie rozróżniacie anonimowości od prywatności. Anonimowe coiny będą wcześniej czy później zdelegalizowane, tak jak różne miksery.
  • Odpowiedz
@blacktyg3r: przecież wiesz że ja doskonale wiem jak działa mw, na jakim jesteśmy etapie i czego brakuje do perfekcji...

I tak od początku idei MW rozwiązano już całą masę problemów które wydawały się nie do rozwiązania... bez przerwy przemy do przodu, pomimo że społeczność kryptografów pracująca nad mw nie jest duża. Spokojnie., jesteśmy bardzo blisko.

Poza tym idealna, perfekcyjna anonimowość nie jest przecież jakimś must have, że albo doskonale albo
janjanuszziom - @blacktyg3r: przecież wiesz że ja doskonale wiem jak działa mw, na ja...

źródło: IMG_20230913_011052

Pobierz
  • Odpowiedz
@Rozjemca35: doskonale rozróżniam, ale nie będę za każdym razem kiedy używam tych nazw robił przypisu dokładnego na ten temat. Ty za to nie wiesz jak działa MW skoro uważasz że jest tylko prywatne a nie anonimowe. Zaślepione wartości UTXO, i linkowanie wejść, wyjść i podpisów UZtXO, oraz ich sumowanie do nagłówków bloków zapewnia bardzo duża anonimowość przy odpowiednim użyciu. Nie prerfekcyjna jak prywatność, bo ta jest natywnie pełna, ale bardzo
janjanuszziom - @Rozjemca35: doskonale rozróżniam, ale nie będę za każdym razem kiedy...

źródło: 10c17fda298029dcb10b3dd418722e328a95e00a7471c6342b2209eef7527255

Pobierz
  • Odpowiedz