Wpis z mikrobloga

#informatyka #komputery #pcmasterrace #ssd
mam dysk ssd (samsung 860 evo), ostatnio kiedy zaczalem instalowac wiecej programow i gier, zwrocilem uwage na to, ze czesto gry potrafia mi sie instalowac bardzo dlugo, czesto tak samo lub wolniej niz na drugim dysku HDD. uprzedzajac pytania, plyta glowna ma sata3. kiedy wszedlem w wydajnosc w menedzerze urzadzen, zauwazylem ze dysk SSD ma problem z osiagnieciem nawet 1 mb/s (momentami osiagal, ale zaraz spadal do kilkudziesieciu/kilkuset kb/s), kiedy nawet dysk HDD trzyma srednio 20 mb/s. w czym moze lezec problem? wydaje mi sie, ze zmiana z IDE na AHCI raczej nie pomoze, jesli szybkosc zapisu i odczytu jest taka mala
probowalem juz z wylaczeniem buforowania i optymalizacja w defragmentacji i optymalizacji dyskow, ale dalej nic, jak wolno chodzil, tak dalej wolno chodzi (jesli chodzi o przestrzen na dysku, to wolne jest okolo 30%, wiec wina tez nie powinna lezec tutaj)
Pobierz j0shva - #informatyka #komputery #pcmasterrace #ssd
mam dysk ssd (samsung 860 evo), o...
źródło: 32r32
  • 32
@j0shva: nawet jeśli programy typu crystal nic nie pokazuje nie oznacza że wszystko jest w pytę, musisz empirycznie podejść do tego, nagle to się stało? jeśli tak, to spróbuj trochę przenieść gdzieś pliki na inny dysk, zobacz czy jest poprawa, jeśli nie to oznacza że dysk pada - o ile nic nie zmieniałeś w ustawieniach czy kabelkach.
@OscarGoldman: generalnie po zmianie na AHCI predkosc skoczyla jakies 3,5 raza i na cmd mam 370 mb/s i 8 mb/s ale po zmianie pojawil sie dziwny problem
@crazy_wolf @starterX8 wiecie moze o co moze chodzic? tak jak wyzej napisalem, po zmianie na AHCI predkosc zdecydowanie skoczyla, ale jak wszedlem w HD Tune, to wyskoczyl mi problem z Interface Error Count, wczesniej tego nie mialem. sterowniki mam najnowsze z Samsung Magician
poza
Pobierz j0shva - @OscarGoldman: generalnie po zmianie na AHCI predkosc skoczyla jakies 3,5 ra...
źródło: 2543242
@OscarGoldman: pozniej zobacze z tym kablem wlasnie, ale jak czytalem, to hd tune czesto lubi leciec w kulki, a wszystkie inne programy mi zadnego bledu nie pokazuja i wszystko idealne. i jednoczesnie pozniej jeszcze zainstaluje jakas gre na tym dysku i zobacze czy faktycznie juz hula. bo predkosc w cmd i w programach mam juz na poziomie 300-560 mb/s
@j0shva: masz dwie partycje? lub spakuj sobie kilka gb np: 10 do rara, tylko na drugą partycję i będziesz wiedział jaka prędkość, a potem przerzuć na C a potem na D i będziesz wiedział na czym stoisz.
Trim wYłączony? Na pewno nie jest włączony? Włączenie jest wymagane do poprawnego działania SSD. Zwłaszcza jeśli masz Samsunga, bo od czasów modelu 840 wciąż produkują kostki z "wadą" - dane na dysku muszą być często przenoszone między komórkami żeby nie spadała wydajność i funkcja TRIM m.in. właśnie to robi
https://www.benchmark.pl/aktualnosci/samsung-ssd-840-evo-problem-spadek-wydajnosci-odczytu-powrot.html
https://ithardware.pl/aktualnosci/samsung_potwierdza_problemy_z_dyskami_990_pro_i_obiecuje_nowy_firmware-25729.html
wyskoczyl mi problem z Interface Error Count, wczesniej tego nie mialem. sterowniki mam najnowsze z Samsung Magician

@j0shva: Problem prawdopodobnie z przewodem SATA, albo gniazdem na płycie głównej (na dysku raczej nie, nie spotkałem się). Zmień taśmę SATA i spróbuj innego portu. Unsafe shotdown count może też wskazywać na problem z połączeniem. Jak możesz zmień też dojście zasilania z zasilacza na inne.
@Jaro070: po wlaczeniu funkcji trim 460/470 mb/s w cmd to minimum, wczesniej minimum to bylo 360, czesto skoczy do tych 520/560, zaleznie czy odczyt, czy zapis, takie wyniki pokazuja tez inne programy. wiec pomoglo jeszcze bardziej, dzieki wielkie.
@crazy_wolf a unsafe shutdown count czasem nie jest okej? bo tylko C7 jest zaznaczone jako "attention", a inne programy mi tych bledow nie pokazuja, po wlaczeniu TRIMA + zmianie z IDE na AHCI