Wpis z mikrobloga

małe #coolstory w temacie #biznes przypomniało mi się przy znalezisku na głównej

biorę udział w projekcie UE - dotacja inwestycyjna dla firmy.

80% punktów dostaje się za ocenę pomysłu na inwestycję pod względem merytorycznym, biznesowym itp.

najpierw przeczytałem regulamin 30 razy. jak wół początku tkwi, że przestrzegane będą "zasady równości płci", a kilka stron dalej okazuje się, że wnioskujące kobiety dostają +10 punktów za to, że są kobietami. +10 można dostać też za niepełnosprawność i brak pracy w ciągu ostatnich 12 miesięcy, więc na miejscu kobiet poczułbym się jak upośledzony.

żeby z ciekawości wyjaśnić o co chodzi, zrobiłem telefon do biura projektu. mniej więcej tak to szło:

- dlaczego kobiety dostają 10 punktów więcej za to, że są kobietami? gdzie ta równość płci zapisana w regulaminie?

- proszę pana, to się nazywa dyskryminacja pozytywna. kobiety mają mniejsze szanse w naborze otwartym, dlatego..

- jak to mniejsze szanse?

- mniej kobiet dostaje dotacje, dlatego trzeba wyrównać ich szansę z mężczyznami.

- ale przecież to jest nabór na POMYSŁY. skoro kobiety są z nami równe i mają takie same mózgi, to pomysły chyba też mogą równie dobre wymyślać?

- ... proszę pana, takie są wytyczne. do widzenia.

taki c--j! wkurzę się jak te 5% punktów zaważy na tym czy dostanę kasę czy nie
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pogodynek: na 99% gość z telefonu po odłożeniu słuchawki z--------ł w duchu że znów swoim nazwiskiem firmuje takie wytyczne. nie on o nich decyduje, on ma tylko kasę co miesiąc na koncie a całe reguły gry przychodzą "z góry" - o ile to może być pocieszenie;)
  • Odpowiedz
@pogodynek:

wkurzę się jak te 5% punktów zaważy na tym czy dostanę kasę czy nie

no to wtedy masz 7 dnia na odwołanie (czy inne zgłoszenie zażalenia, protestu). zgłosisz błąd w regulaminie i dyskryminację ze względu na płeć (łamanie praw człowieka), odpiszą, że błąd nie miał wpływu na wynik uzyskany przez kandydata, będzie i tak dawno po pieniądzach.

• Odpowiedz
@mattcabb:

no to wtedy masz 7 dnia na odwołanie (czy inne zgłoszenie zażalenia, protestu)

Nic nie masz, przy dystrybucji dotacji z UE zwykle nie masz drogi odwoławczej.

Jeszcze pytanie, o jaką dotację chodzi, ale 2 eurocenty mówio że kolega wystąpił o kasę w ramach Poddziałania 6.1.3 z EFSu, czyli najbardziej podstawową, tj. jednorazowe środki na podjęcie DG.
  • Odpowiedz
@mattcabb: zgłosić można nawet do Strasburgera, niemniej żyjemy w eurokołchozie, który promuje takie patologie jak dyskryminacja pozytywna, więc to zwyczajnie nie przejdzie :) Nawiasem mówiąc, o ile na upartego mogę zrozumieć punkty np. dla niepełnosprawnych, to podobnie jak kolegę @pogodynek rozwalały mnie te dodatkowe punkty dla różowych pasków.
  • Odpowiedz
@pogodynek: Mnie dziwi, że kobiety otwarcie się nie sprzeciwiają, że traktują ich jak upośledzonych niepełnosprawnych obywateli. Wręcz przeciwnie, chore umysłowo feministki temu przyklaskują a reszta albo milczy albo daje na to ciche przyzwolenie.
  • Odpowiedz
@4r73k: @Dutch: PO KL 6.2

@mattcabb: nie ma odwołania. regulamin jest, napisane że kobiety mają +10 punktów jest, więc jaka miałaby być podstawa? jak ktoś się nie zgadza z regułami gry to nie bierze udziału. łaski im nie robię, że wezmę kasę :) więc wysmażyłem taki wniosek, że komisji kapcie z butów pospadają.

bardziej żenujące jest to, że w latach 2014 - 2020 kobiety dalej będą
  • Odpowiedz
@pogodynek:

Nawiasem mówiąc, poza jawną absurdalnością tego kuriozum, w polskich realiach rodzi to szereg dalej idących patologii - np. słynne firmy zakładane na żonę/mamę/ciocię/babcię/teściową, by zmaksymalizować swoje szanse, zamiast faktycznego męskiego wnioskodawcy.
  • Odpowiedz
@Dutch: normalka, sam mieszkam w mieście, ale wykorzystałem meldunek u rodziny na wsi i za to też jest 10 punktów - trzeba nadrobić to, że mam niepożądaną płeć ;). ogólnie punkty "za pochodzenie" to jeden wielki absurd, bo większość tego typu grup ma dodatkowo inne programy, dla kobiet są rozpisywane często oddzielne 6.2, a dla osób prowadzących firmę na wsi jest 3.2.
  • Odpowiedz
@Mehgods: po co jak w tym kwartale kończą się ostatnie projekty? kaman, takie akcje to można było 6 lat temu robić jak program się zaczynał. teraz po ptakach, zanim się odniosą to do kwietnia - maja skończy się program :)
  • Odpowiedz