Wpis z mikrobloga

#wegry
Witam, do tej pory na Węgrzech byłem tylko przejazdem lub spałem na własną rękę ( w samochodzie ala camper). Niedługo się wybieram do Budapesztu i znalazłem noclem na airbnb, któy był legit do tego kontakt z hostem od samego początku był spoko. Otrzymałem taką wiadomość:

(bla bla bla wstęp o niczym)

Chociaż nienawidzę zbierać danych od naszych gości, niestety jest to obowiązkowe na Węgrzech. Gromadzenie danych odbywa się na podstawie ustawy XCVII z 2018 r., wydanej przez państwo węgierskie. Aby zapewnić zgodność z prawem, musisz przesłać niektóre dane na następującą stronę internetową.

Kliknij link: (tutaj link do takiego jakby formularza gdzie trzeba wklepać dane 2 osób mieszkających z zaznaczoną już datą przebywania)

Full name

Date of birth

Place of birth

Post code

Town/ City

Address

Country

Personal ID

Identification type

National ID card

Pamiętaj, że dane te są potrzebne wszystkim gościom uczestniczącym w wycieczce. Bez podania danych zameldowanie w naszym obiekcie nie jest możliwe.

Dziękujemy za współpracę.

Czy ktoś jest w stanie mnie utwierdzić, że jest to standardowe i nie ma się czym martwić czy odwoływać nocleg (już opłacony)
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
na gov.pl znalazłem takie coś.

Kopiowanie dokumentu tożsamości w miejscu noclegowym

Na mocy 9/H§ (1) Ustawy CLVI z 2016 roku https://njt.hu/jogszabaly/2016-156-00-00.17#CI podmioty świadczące usługi hotelarskie zobowiązane są do elektronicznego meldowania gości korzystających z ich usług za pośrednictwem rządowego oprogramowania. Rejestracji podlegają dane zawarte w dokumencie tożsamości lub dokumencie podróży, tj. imię i nazwisko, imię i nazwisko rodowe, data i miejsce urodzenia, płeć, obywatelstwo, imię i nazwisko rodowe matki, a w przypadku obywateli państw trzecich dodatkowo numer wizy lub karty pobytu, miejsce i datę wjazdu oraz wyjazdu z terenu Węgier. Dane przekazywane są do systemu informatycznego Narodowego Centrum Danych Turystycznych (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ, www.ntak.hu). Podmiot świadczący usługi hotelarskie może przetwarzać dane osobowe gościa do ostatniego dnia danego roku.

W
  • Odpowiedz