Wpis z mikrobloga

#programowanie #unreal #unrealengine Mireczki powiedzmy, że mam w scenie różne obiekty jak drzwi, telefon, pudełko itp. chce użyć Line Trace (w BP character) żeby namierzyć obiekt na który patrzę a potem trafiony obiekt obsłużyć za pomocą Brak Hit Result. W poniższym tutku koleś robi coś podobnego ale tylko z Drzwiami i po Break Hit Result robi Cast to BP_Door czyli rzutuje tylko i wyłacznie na ten obiekt typu Drzwi. Ale w jaki sposób zrobić to uniwesalnie, tak żeby po najechaniu "wzrokiem" na rozne obiekty np. Drzwi, pudełko, telefon one np. się zaświeciły albo żeby wypisać na ekranie jakiś ich parametr np. "nazwa"
ZawzietyRobaczek - #programowanie #unreal #unrealengine Mireczki powiedzmy, że mam w ...
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ZawzietyRobaczek: rozne sa rozwiazania
mozesz np stworzyc interface (nie mylic z user interface) ktory dodasz do kazdej klasy, ktora ma miec zaimplementowane podswietlanie/wyswietlanie nazwy. potem w kazdej klasie implementujesz taki interface i jego funkcje, np. niektore obiekty beda sie podswietlac na zielono, inne na niebiesko, a inne wcale.
Plusem jest, ze nie bedziesz musial robic cast do konkretnej klasy obiektow.

The functions of the Interface are executed through the use
  • Odpowiedz
@ZawzietyRobaczek:
czas edycji mi minal...

Ogolnie ulatwia to programowanie, bo latwo mozna stworzyc sobie rozne interace do roznych celow, a potem tylko dodawac je do tych klas, do ktorych trzeba i tylko tam je implementowac. Np interfaces:
- bpi
  • Odpowiedz
@ZawzietyRobaczek:
Inna metoda, jesli tych obiektow nie ma wielu roznych typow:
Z kazdego node cast to wypuszczac kolejny cast to od « cast failed ». Sprawdzi sie w prostych sytuacjach.

Inna metoda:
Jesli nie masz zadnych obiektow dziedziczonych z
  • Odpowiedz