Wpis z mikrobloga

Moi drodzy,

takie pytanie: kiedy testujecie zapachy na ich performance, to wiadomo, że nos się przyzwyczai po jakimś czasie do zapachu. Czy robicie jakiś "reset" swoich urządzeń pomiarowych podczas takich testów? Jak szybko "odzwyczaić" nos od sprawdzanego zapachu?

#perfumy
  • 8
  • Odpowiedz
@Irciu hmmm no może ¯_(ツ)_/¯ jakoś nigdy nie zagłębiałem się w to. Wiem że w sklepach z peefumami jest kawa dodatkowo testowałem w aucie "zapach kawy" do neutralizacji innych i faktycznie dzialało. Ale możliwe że to mit :) albo nie tyle mit co może każdy nos działa inaczej i inaczej to odbiera ?

Bo to co to znaczy skrót nk?
  • Odpowiedz
@jan-kowalski2023: to mit bo ,nos nie działa jak kubki smakowe które można przepłukać a raczej mózg bo to on odpowiada za analizę zapachu.Mozg poprostu po pewnym czasie zaczyna ignorować zapachy żebyśmy nie byli przebodzcowani,podobny efekt jest jak wchodzisz do szpitala czujesz jego specyficzny zapach ale jeśli trochę w nim posiedzisz poprostu już go nie czujesz mimo tego że wypijesz czy powachasz kawę nie poczujesz go z powrotem,tutaj pomaga jedynie pobyt
  • Odpowiedz