Wpis z mikrobloga

@cordianss: Nie zgodzę się. Obecny system, z degresywnymi podatkami wspiera bogatych i uderza w biednych. Według mnie system podatkowy, gdzie programista zarabiający 30k płaci podobną składkę zdrowotną i emerytalną co osoba zarabiająca 7k brutto. Wolałbym, żeby osoba zarabiająca mniej płaciła procentowo mniej podatku i składek niż osoba zarabiająca więcej. Dlatego uważam, że progresja podatkowa jest spoko. To umożliwi wspinanie się po drabinie ludzi biedniejszych, bo będą mieli więcej kasy, będą
  • Odpowiedz
@BreathDeath:
Wyobraź sobie dwie osoby:
Julka - Dostała dom z ogrodem w Warszawie po babci, całe jej życie to sielanka, skończyła socjologię, ma luźną pracę w korpo za 7k, dwa razy w roku leci na zagraniczne wakacje.
Miras - Nie ma nic, całe życie spędził w biedzie, ale dzięki ciężkiej pracy został programistą20k, odkłada na wkład własny i przed 30 rokiem życia weźmie kredyt na swoje wymarzone mieszkanie.

Dlaczego uważasz,
  • Odpowiedz
@cordianss: Powinna być całościowa reforma podatków i sposobu działania państwa. Nie napisałem, że należy dokładać komuś na życie. Niestety obecna narracja partii politycznych w Polsce to licytowanie się kto da więcej, bo tak się wygrywa wybory. Socjal nie polega na bezsensownym rozdawaniu wszystkim wszystkiego, lepiej wprowadzić progresywne podatki, ulgi, budownictwo społeczne, równy dostęp do edukacji itp. Niestety dużo ludzi ma tendencję do zaczepienia się jakiegoś głupiego postulatu i #bekazlewactwa, oczywiście czasami jest beka. :P

Co do programisty to bardzo lubię ten przykład. Rozwiązanie wszystkich problemów jest proste, niech każdy zostanie programistą. :)
Lewica proponuje budownictwo społeczne, jak np. w Wiedniu po to, aby nie trzeba było #!$%@?ć tylko po to, żeby mieć gdzie spać. Problem jest szeroki i należy traktować go całościowo.

Podatek katastralny to mega zajebisty pomysł, popieram od dawna. Spowoduje to dużo dobrego, uwolni rynek najmu, trochę pewnie obniży ceny, bo ludzie nie będą kolekcjonowali mieszkań deweloperskich tylko puszczą pieniądze
  • Odpowiedz
Podatki niech płacą bogacze.

@cordianss: No przecież tak napisałem, podatki powinny być progresywne. :)

Jeżeli ktoś płaci więcej podatku to dokłada się innym.

@cordianss: Dokłada do wspólnej puli, np. do budżetu szpitala. Ja uważam, że nie powinno się dawać innym pieniędzy jak to teraz proponują różne partie.
  • Odpowiedz
@BreathDeath:

Dokłada do wspólnej puli, np. do budżetu szpitala.

No tak, czyli Miras funduje Julkom darmowe studia, szpitale, drogi, infrastrukturę, a one już mają willę z basenem to nie muszą się dokładać, bo mało zarabiają. A on niech pracuje do 50 na swoje M3.

No przecież tak napisałem, podatki powinny
  • Odpowiedz