mogłem dać więcej soli do ciasta - zdecydowanie, jest trochę słodkawe xD
Wyszły mi zbyt pulchne bandy, chciałem właśnie żeby były jak najcieńsze ale jednak ciasto mega urosło w piekarniku, to i w sumie nawet środkowa część jest dość
zgadzam się, mogłem je potrzymać jeszcze że 3 minutki, ogólnie miałem schize bo jak je sprawdzałem widelcem to w piecu były mega twarde i się wystraszyłem że będzie kamień, więc wyciągnąłem - jak chwilę ostygnely to się zrobiły mięciutkie:(
@bezpardonowy_skunks: Gratki, bo fajnie wygladają. Zdecydowanie za dużo cukru, więc słodkawy i pulchny. Ja od dawna nie kupuję sklepowych cebulaków, bo ich słodkość to jakaś abominacja.
@bezpardonowy_skunks nie są dużo tych drożdży, 10g spokojnie wystarczy ? po za tym daje się zawsze szczyptę soli do ciasta drożdżowego. Czemu takie blade? następnym razem posmaruj sobie rozbełtanym jajkiem będą ładne rumiane. Daj mniej drożdży i wygnieć ciasto po wyrastaniu będzie bardziej zwarta konsystencja. A tak ogólnie to tak trzymaj będzie coraz lepiej.
@bezpardonowy_skunks: dla mnie wygladaja super, chociaz tez bym je chwilke podpiekla. jak bedziesz chcial odgrzac, to najlepiej w piekarniku - zlapia troche chrupkosci. odpowiadajac na pytanie o ciasto, sporo drozdzy jak na obecne temperatury, polowa z tego styknie. odgazowales ciasto po wyrosnieciu? tj przed formowaniem cebularzy wbijasz w nie piesc zeby zniszczyc duze pecherzyki powietrza.
ᕙ(✿ ͟ʖ✿)ᕗ
zaraz wchodzą do pieca.
#gotujzwykopem
#bojowkapiekarska
#jedzenie
źródło: temp_file1796565213041700966
Pobierzwydają się zacne! czekam az przestygna I próbuje;D
źródło: temp_file371478718183191699
Pobierzzajebiste, chyba tak zaczyna się moja przygoda z pieczeniem xD
źródło: temp_file4156357288341741133
PobierzUżywałem mąki tortowej typ 450 / 400g
Drożdże świeże / 20g
Woda ciepła / 200ml
Cukier / łyżeczka
mogłem dać więcej soli do ciasta - zdecydowanie, jest trochę słodkawe xD
Wyszły mi zbyt pulchne bandy, chciałem właśnie żeby były jak najcieńsze ale jednak ciasto mega urosło w piekarniku, to i w sumie nawet środkowa część jest dość
dzięki!
zgadzam się, mogłem je potrzymać jeszcze że 3 minutki, ogólnie miałem schize bo jak je sprawdzałem widelcem to w piecu były mega twarde i się wystraszyłem że będzie kamień, więc wyciągnąłem - jak chwilę ostygnely to się zrobiły mięciutkie:(
błąd nowicjusza
Daj mniej drożdży i wygnieć ciasto po wyrastaniu będzie bardziej zwarta konsystencja.
A tak ogólnie to tak trzymaj będzie coraz lepiej.
źródło: 20230722_113219_0000
Pobierzodpowiadajac na pytanie o ciasto, sporo drozdzy jak na obecne temperatury, polowa z tego styknie. odgazowales ciasto po wyrosnieciu? tj przed formowaniem cebularzy wbijasz w nie piesc zeby zniszczyc duze pecherzyki powietrza.
następnym razem, czyli pewnie jutro (xD), dam 10g drożdży, mniej cukru i więcej soli do ciasta, przytrzymana dłużej w piecu i będzie git:)
co do odgazowywania ciasta - po tym jak wyrosło pomiesilem i pougniatalem je trochę więc chyba to zrobiłem xD
dzięki za odpowiedź i miłego wieczoru!!
https://roadtripbus.pl/cebularz/
wszystko z tego robilem