Aktywne Wpisy
pieselek7q7q717 +236
Mam nowego piesia to jest moje lekarstwo na depresje
#depresja #pies #zwierzak #gownowpis #oswiadczenie
#depresja #pies #zwierzak #gownowpis #oswiadczenie
WykopX +92
33 strony w Oficjalnym Olimpijskim podręczniku dla dziennikarzy jak należy mówić o olimpiadzie i o osobach olimpijskich xD
(żeby nie zostać wyrzuconym ze swojej stacji TV / gazety)
wybrane przykłady:
- nie mów "przewodniczący". Użyj neutralnego zwrotu "osoba przewodnicząca"
- nie mów o "operatorze kamery". Użyj neutralnego zwrotu "
(żeby nie zostać wyrzuconym ze swojej stacji TV / gazety)
wybrane przykłady:
- nie mów "przewodniczący". Użyj neutralnego zwrotu "osoba przewodnicząca"
- nie mów o "operatorze kamery". Użyj neutralnego zwrotu "
Dell latitude 7490, Karta integra intela.
I teraz obserwacje:
nie ma znaczenia slot
nie ma znaczenia czy są włożone dwie kości czy tylko ta jedna "felerna"
rozszerzony testdisk, który trwał godzinę nic nie wykazał
wbudowany diangozer też nic nie wykazał
linux działa, zarówno męczony vulkanem, mesą jak i wideo w 4k w tle XD
upgrade biosu nic nie dał
O #!$%@? tu chodzi? XD Jakaś magia windowsa? Jeszcze się nie spotkałem by windows był niekompatybilny z ramem XD
#laptopy #komputery #windows #linux
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Miałem taki przypadek: na linuksie laptop działał, na windowsie monitor się wyłączał zaraz po biosie, obraz tylko na zewnętrznym ekranie. Okazało się, że w pamięci ekranu był błędnie zapisany EDID. Sterowniki na linuksie sobie go automatycznie naprawiały, na windowsie nie. Poprawiłem błędne bity za pomocą i2cset
@Utylizacja: Wiem, dlatego zaznaczyłem to w poście.
@sutyrips: Tylko na dellach i asusach spotykałem się z takimi #!$%@? akcjami xD
Miałem błąd w dellu, ze klawa się zacinała pod linuksem (błąd w firmware, naprawiony później upgrade firmware) albo ten słynny błąd, że w którymś modelu jak śrubka jest wkręcona to dell ścina zegary procka do 800Mhz XD
edit: dobra, chyba sczaiłem - pomyliłeś testdisk z memtest
Spróbowałbym ze sterownikami na windowsie pokombinować. Dell robi swoje wersje z dziwnymi zmianami, więc albo zainstaluj te od della, albo jak już je masz, to na odwrót - wywal dellowskie i zainstaluj z intela. Może to nic nie da, może coś
@Utylizacja: ofc, masz rację. Odpisywałem komuś ostatnio na wpis z testdiskiem i chyba mi zostało XD
@Powstaniec: a też, ale nie mój komp. Właśnie doczytuję, że od #!$%@? ludzi miała dziwne problemy na tych lapkach np po zmianie ramu xD
Tymczasem na drugim pc na tym ramie memtest już drugą pętle leci i zero błędów.
@Powstaniec: ziom, ale to jest problem czysto softwaerowy i nawet na dwóch identycznych sprzętach mógłyś mieć identyczny problem przy windowsie - szczególnie przy gothicu 1.
@fervi: paczaj na wpis:
@fervi: pierwszy raz się spotykam z tym, że konkretnie dany OS nie toleruje ramu XD
I teraz ciekawostka. Po włożeniu ramu do drugiego pc w uefi wywala mi błąd, że efivars nie mogło stworzyć random seeda czy coś w tym stylu.
Zakładam, że kość jest jebnięta ale to mi daje srogą poszlakę, że OS-y wywalają się na tej kości dopiero z
alea iacta est