Wpis z mikrobloga

W sumie to chciałbym się przelecieć helikopterem, nigdy nie leciałem helikopterem, a samoloty się nie liczą bo tylko się siedzi i nudzi się, ale taki helikopter byłby fajny.

Mój znajomy raz leciał helikopterem, ale był nieprzytomny bo do szpitala go zabierali. Nawet ja zadzwoniłem na pogotowie.
Chce helikopter! :C

#transport
  • 10
  • Odpowiedz
  • 0
10min

@vitovia: 10min? No trochę słabo za taką kasę, mój znajomy leciał za darmo do szpitala z 30min.
Ale to płaciła ubezpieczalnia.

W sumie, 10min mi by starczyło aby się przelecieć helikopterem.
Tak w teorii trzeba zarejestrować każdy lot?
  • Odpowiedz
  • 1
@aptitude nie musisz rejestrować każdego lotu. przestrzeń powietrzna podzielona jest na różne strefy i w niektórych można latac bez zgłoszenia, a w innych trzeba dużo formalności odjevac, aby wlecieć
  • Odpowiedz
  • 0
@aptitude nie musisz rejestrować każdego lotu. przestrzeń powietrzna podzielona jest na różne strefy i w niektórych można latac bez zgłoszenia, a w innych trzeba dużo formalności odjevac, aby wlecieć

@kubako: A to akurat ciekawe, zawsze myślałem, że trzeba każdy lot rejestrować. Dzięki za odpowiedź!
  • Odpowiedz
@aptitude: W przestrzeni G, czyli od ziemi do około 3km npm oraz poza innymi strefami, możesz latać jak chcesz (oczywiście jeszcze zachowując inne przepisy o minimalnych wysokościach itp). Jest to przestrzeń niekontrolowana i samemu musisz uważać żeby się z niczym nie zderzyć itp.
Można i nawet należy zgłaszać takie loty do FIS - służby informacyjnej - ale to jedynie informacja, nikt tego nie weryfikuje w praktyce. Wiem, bo korzystam z tej
kubako - @aptitude: W przestrzeni G, czyli od ziemi do około 3km npm oraz poza innymi...

źródło: 1

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@kubako: A to jest ciekawe, bardzo dziękuje za odpowiedź, nawet nie wiedziałem, że są jakieś przestrzenie jak G.
W sumie, samoloty latają na 11km nie wyżej, chyba.
Dzięki!

PS. Nagrywasz swoje loty? Podaj linka jak możesz.

W sumie to nigdy bym nie pomyślał, że można latać tak bez zgłoszenia lotu, czyli jak kupie sobie Jat to mogę tak sobie dowolnie latać, w sumie spoko.
  • Odpowiedz
@aptitude: Akurat jetem to nie wiem czy możesz latać swobodnie w przestrzeni G, bo odrzutowce ze względu na hałas mają chyba jakieś inne ograniczenia, w rodzaju minimalna wysokość 1500m, zakaz wlatywania nad miasta itp, więc ta dowolność nie jest taka całkiem dowolna ;)
Polecam paralotnie jak już, bo jednak w przeciwieństwie do jeta, jest w zasiegu finansowym normalnego człowieka ;) Ja czasem coś nagrywam, ale nie robie z tego kanału, bo
  • Odpowiedz