Wpis z mikrobloga

Taka ciekawostka, bo wielu o niej nie wie.

Lwów był dłużej w państwie polskim niż Warszawa.

Lwów w latach 1349-1370 wchodził w skład Królestwa Polskiego, następnie od 1370 do 1387 w skład Królestwa Węgier, dalej od 1387 do 1772 ponownie w skład Królestwa Polskiego i Rzeczypospolitej Obojga Narodów (od 1569).

W 1526, po śmierci księcia Janusza III, Księstwo Mazowieckie wraz z Warszawą zostało włączone do Korony Królestwa Polskiego.

#polska
#ciekawostkihistoryczne
#warszawa
#lwow
#ukraina
  • 23
  • Odpowiedz
@oydamoydam: Szczecin też był dłużej poza Polską niż jest w Polsce i co w związku z tym? Nico, obecne granice są jakie są i to co ile lat do kogoś należało nie ma znaczenia. A przynajmniej nie ma dla cywilizowanego świata.
  • Odpowiedz
  • 12
Szczecin też był dłużej poza Polską niż jest w Polsce i co w związku z tym? Nico, obecne granice są jakie są i to co ile lat do kogoś należało nie ma znaczenia. A przynajmniej nie ma dla cywilizowanego świata.

@nostalgiwolf: Czego tak się boicie? Nikt tu nie pisze o potrzebie zmiany granic, choć w polskim hymnie jest "co nam obca przemoc wzięła..." jedynie podałem ciekawostkę historyczną. Na złodzieju czapka gore?
  • Odpowiedz
  • 13
ile ci płacą? bo nie wierzę, że ktoś może być tak głupi i robi to za darmo xD

@potato221: Od 7 lat jestem na wykopie, a ty od miesiąca. Usuń konto i zapierd... na front, bo ludzi tam mało.
  • Odpowiedz
@oydamoydam: To jest moje 3 konto na wykopie, pierwsze założone w 2014 roku. Mocno się zagotowała ruska onuca, ale teraz przynajmniej nie będziesz mógł ukryć swoich ojczystych barw z czerwonymi wypiekami na twarzy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
No był ale już nie jest. Tak samo Wilno było długo ale też już nie jest.

@Yurakamisa: No napisałem że był, przecież nie piszę, że jest.

To już nawet na polskim Wykopie nie można napisać, że Lwów był w Polsce, bo zaraz zlatują się Ukraińcy wszelkiej maści i piszczą.
  • Odpowiedz
  • 3
To jest moje 3 konto na wykopie, pierwsze założone w 2014 roku. Mocno się zagotowała ruska onuca, ale teraz przynajmniej nie będziesz mógł ukryć swoich ojczystych barw z czerwonymi wypiekami na twarzy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@potato221: Idź walcz o tą swoją Ukrainę na froncie tam sie bardziej przydasz Ukrainie, a nie na Wykopie walczysz z wyimaginowanymi Ruskimi.
  • Odpowiedz
@oydamoydam moim zdaniem szkodliwe jest rozbudzanie sentymentu do polskich miast poza granicami państwa. Niczemu to nie służy. Zamiast Lwowa i Wilna mamy Gdańsk i śląsk.
  • Odpowiedz
  • 2
moim zdaniem szkodliwe jest rozbudzanie sentymentu do polskich miast poza granicami państwa. Niczemu to nie służy. Zamiast Lwowa i Wilna mamy Gdańsk i śląsk.

@kjungst: To jest tylko reakcja na ukraińskie pierd..., że Lwów to nie było polskie miasto, bo założyli go Ukraińcy zbudowali Niemcy i Austriacy, a Polacy to tylko go okupowali. Zobacz jak opisują nieruchomości we Lwowie, stare kamienice nazywają austriackimi: https://dim.lviv.ua/pl/nerukhomist/prodazh-kvartira/type-apartment:11/

To my Polacy nie mamy już prawa
  • Odpowiedz
Czego tak się boicie?

@oydamoydam: Jacy wy?

jedynie podałem ciekawostkę historyczną

No, ciekawostka o której każdy wie (mimo sugerowania, że jest inaczej). Podasz też podobne o terenach takich jak Szczecin itd. które trafiły do nas dopiero po wojnie czy jednak ograniczasz się tylko do terenów ukraińskich?

Na złodzieju czapka gore?

W twoim wypadku to pewnie taka z czerwoną gwiazdą.
  • Odpowiedz