Wpis z mikrobloga

Marzy mi się żeby Polska i Ukraina grały do jednej bramki - my od początku byliśmy jednoznacznie za Ukrainą i przeciwko Rosji.

I to w sumie tyle. Po prostu szkoda że Kijów zmarnował tak dobrą okazję do współpracy - jako jedyni byliśmy all in w ten konflikt od początku, wszystko za darmo, łącznie z zapewnieniem dobrobytu ich obywatelom w naszym kraju. Teraz pojawiają się nowe wojny anty-natowskie, tym razem w Afryce.

Głupio zrobili że próbowali na nas jakieś swoje gierki - bo albo chcą wygrać z Rosją za wszelką cenę (jak Polska), albo pogrywają sobie, niebezpiecznie dla siebie. My możemy umyć ręce, bo od początku byliśmy po właściwej stronie.

Takie moje refleksje z wojny

#ukraina #polska #wojna #rosja
  • 21
  • Odpowiedz
@Arboree: pewnie byśmy grali, tylko jak najpierw wchodzisz ostro do doopy, a potem plujesz i masz roszczenia o brak wdzięcznośi itp to nie ma się co dziwić, że te stosunki staną się znowu goowniane. Więc pewnie na końcu wygrani będą Niemcy, bo ani nie wchodzili ukraińcom do doopy, ani nie opluwali.
  • Odpowiedz
my od początku byliśmy jednoznacznie za Ukrainą

@Arboree: taa, pamiętam jak w 2014 wszyscy w Polsce wspierali ukraine...

Głupio zrobili że próbowali na nas jakieś swoje gierki

@Arboree: to prawda że ukraińcy #!$%@?, ale są pod ścianą. Dużą część ukraińskiej gospodarki stanowiło rolnictwo, a teraz przez brak możliwości eksportu produktów rolnych poprzez porty zostało im trzymanie się na kroplówce zachodu. Próbowali zawalczyć o swoje i trochę im się
  • Odpowiedz
  • 0
@blah1blah2: owszem mając państwo w stanie wojny na pewno nie myśli tak racjonalnie jak w czasie pokoju. Mimo wszystko mogli zaryzykować i nam zaufać, przecież tak dużo im dawaliśmy. Co mieli do stracenia? Tak czy siak byliby na kroplówce z zachodu. Dawaliśmy im same miękkie piłki, czemu np. nie negocjowali, czemu nie chcieli pokazać słabości wobec nas? Przynajmniej mieliby potem uczciwy pretekst żeby nas obarczać o brak dostatecznej pomocy, zamiast
  • Odpowiedz
Dużą część ukraińskiej gospodarki stanowiło rolnictwo, a teraz przez brak możliwości eksportu produktów rolnych poprzez porty zostało im trzymanie się na kroplówce zachodu. Próbowali zawalczyć o swoje i trochę im się nie dziwie, ale to nie był najlepszy ruch.

@blah1blah2: Ale w tym sporze z Polską chodzi o to, że nie chcemy im pozwalać na sprzedaż zboża w Polsce. Na sam tranzyt mają zielone światło. Przynajmniej ja to tak rozumiem:
  • Odpowiedz
@Arboree: Zacznijmy od tego, że pis postanowił zablokować cały import na tydzień i od tamtej pory się zaczęło, całkowicie z dupy postanowili wszystko zablokować. Zablokowali potem import zbóż, na które było pozwolenie wbrew UE i wbrew postanowieniom i to tydzień po ustaleniach i rozmowach z ukraińcami.
PIS jest winien tego kryzysu dyplomatycznego, są po prostu zbyt głupi.
  • Odpowiedz
@Arboree: no ale napisz o co Ci konkretnie chodzi bo na razie to gadasz jak wujek na weselu po 2:00,
coś tam może ma na myślę ale procentu nie pozwalają mu się wysłowić konrketnie,
jedynie przytakuje mu drugi wujek, ale on i tak go nie słucha
  • Odpowiedz
  • 0
@BayzedMan: niby tak, ale cały czas leciały informacje, że Polacy będą jeść niecertyfikowane zboże techniczne. Nikt nie obalił tej informacji, stąd dalsza spirala nieporozumień i konfliktów. Coś nie zagrało, ale nie widzę w tym wyłącznie naszej winy

no ale napisz o co Ci konkretnie chodzi bo na razie to gadasz jak wujek na weselu po 2:00

@SpalaczBenzyny nie mam zamiaru niczego konkretyzować, chodziło mi właśnie o wrażenie jakie zostaje
  • Odpowiedz
Co mieli do stracenia?

@Arboree: nie jest łatwo powiedzieć swoim obywatelom kiedy państwo jest w stanie konfliktu zbrojnego, że ostania gałąź gospodarki padnie bo państwa, które są wielokronie bogatsze nie pomogą, bo zbiednieją. Musimy dbać o swoje interesy i nie dawac sobie dmuchać w kasze, ale trzeba zrozumieć ich punkt widzenia.
  • Odpowiedz
Ale w tym sporze z Polską chodzi o to, że nie chcemy im pozwalać na sprzedaż zboża w Polsce. Na sam tranzyt mają zielone światło. Przynajmniej ja to tak rozumiem:

@cebulowy_krezus: i masz sporo racji, ale pare januszy uznało, że można to zboże sprzedać na polski rynek mimo, że nie spełnia unijnych norm, ktore nasi rolicy spelniać muszą. Poszło przy tym sporo przękretów, a ukraińcy siedzieli cicho bo było im
  • Odpowiedz
Najbardziej mnie w tym boli, że nasi Janusze nie dostali po dupie za te przekręty. No, ale o tym w mediach dupa cicho. Powinni o to pytać pisiorów na okrągło przy każdej okazji

@cebulowy_krezus: w pełni się zgadzam kolego.
  • Odpowiedz
  • 0
Najbardziej mnie w tym boli, że nasi Janusze nie dostali po dupie za te przekręty. No, ale o tym w mediach dupa cicho. Powinni o to pytać pisiorów na okrągło przy każdej okazji

@cebulowy_krezus: paradoksalnie pokazuje to, mimo wszystko dobrą wolę PiSu, że raczej wolą zamieść sprawę pod dywan niż tworzyć pożywkę dla szurów oskarżających ich o antyukraińskość. Zresztą sam nie wiem, przecież tylko by na tym zyskali gdyby pokazali
  • Odpowiedz
Zresztą sam nie wiem, przecież tylko by na tym zyskali gdyby pokazali cwaniaczków którzy "próbowali zatruć Polaków byle na tym zyskać".

@Arboree: Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Sondażowo by zyskali jakby złapali takich "wrogów ludu", ale najwidoczniej i tak im się to nie opłaca ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Arboree: OK, już ogarnąłem o co Ci tam chodzi,

Po prostu szkoda że Kijów zmarnował tak dobrą okazję do współpracy

nie, to nasz rząd spartolił po całości, co opisałeś na temat Ukrainy to należy wstawić nas, Polskę i by się zgadzało
  • Odpowiedz
to że nie włazi nam już Ukraina w tyłek to całkiem normalna sprawa wiedzą, że mogą na nas liczyć to szukają innych sojuszników i ich walają aby zyskać przychylność. A Polacy jak to Polacy zamiast walczyć dalej i pomagać bezinteresownie a tak naprawdę walcząc aby to gówno nie miało bliżej do nas. To się wykłucają, że ich ktoś nie chwali cały czas. Zawsze jak są ważne momenty dla Polaków Żełeński podkreśla jak
  • Odpowiedz
@Arboree I właśnie dlatego, że wszystko za darmo i z otwartymi ramionami, nas nie szanują. To tak jak z laskami, jak jesteś do rany przyłóż, „dzień dobry”, „dobranoc” to friendzone albo poroże czeka
  • Odpowiedz