Aktywne Wpisy
TSR44 +454
ATAT-2 +697
Przeczytałem właśnie dwa wpisy ludzi z gastro którzy wręcz DOMAGAJĄ się napiwków i nie pojmują jak można ich nie zostawiać.
Szczerze? Po ostatnich kilku dniach gdzie stołowałem się w knajpach (wyjazd majówkowy) to powiem, że takiego uja. Restauratorzy już tak polecieli z tymi cenami zasłaniając się inflacjami, cenami prądu i płacami minimalnymi że już sami się zatracili w tym, gdzie jest granica.
Rozumiem ładna knajpka, ładny ogródek, miła obsługa, DOBRE jedzenie -
Szczerze? Po ostatnich kilku dniach gdzie stołowałem się w knajpach (wyjazd majówkowy) to powiem, że takiego uja. Restauratorzy już tak polecieli z tymi cenami zasłaniając się inflacjami, cenami prądu i płacami minimalnymi że już sami się zatracili w tym, gdzie jest granica.
Rozumiem ładna knajpka, ładny ogródek, miła obsługa, DOBRE jedzenie -
Te dwa określenia nie są tożsame ale pokrywają ten sam prawie teren. Od Annopola po Puławy. Od Zawichostu po Janowiec. Obszar pełen wielu najpiękniejszych punktów widokowych na Wisłę. Która w tym miejscu jest majestatyczna, piękna, szeroka, srebrzysta, dzika, dostojna, intrygująca. Pełna wysp, łach i skarp, klifów. Pierwszy, który polecam to Opoczka Mała koło Annopola
Drugi w Łopocznie i sąsiednich Kaliszanach.
Trzeci ze Skarpy Dobrskiej (na zaprezentowanym zdjęciu) koło Podgórza.
Czwarty to Mięćmierz a piąty Janowiec (albo koło Manesa albo wręcz z ostatniego poziomu zamczyska Firlejów)
Piąte punkty to oczywiście Kazimierz Dolny i zarówno Zamek jak i Góra Trzech Krzyży. Potem klifowe, naturalne brzegi zaczynają się dopiero od Płocka.
Ale reasumując całą podróż już wiem, że te rejony woj. #lubelskie zupełnie nie zawiodły moich oczekiwań. Co ciekawe, powłoka skalna tych rejonów to głównie opoka. Skała węglanowo-krzemiankowa, z której niektóre skarpy są zbudowane. I to się ceni - duża część architektury Kazimierza i okolic to połączenie tej opoki i drewna. Wygląda to spójnie i zaskakująco schludnie jak na polskie warunki. Ergo - w Kazimierzu daleko od chaosu urbanistycznego z największych letnisk. Oczywiście weekendami jest pewnie nieznośnie ale #changemymind - nie ma drugiego takiego miasteczka tej skali w Polsce.
#gdziekawostki #lublin #ciekawemiejsca #podrozujzwykopem #geografia
(✌ ゚ ∀ ゚)☞