Wpis z mikrobloga

Chciałbym sobie zrobić zdalny wyłącznik zapłonu w samochodzie, gdzieś w środku instalacji wpiąć się w jakiś kabelek i radiowo pilotem przełączać on/off, ważne żeby było małe, proste i taka częstotliwość żeby mi nic z otoczenia nie wyłączyło auta przypadkiem. Gdzie czegoś takiego szukać? A może pomysł z dupy i to nie zda egzaminu?

#elektronika
  • 8
@dktr: potrzebuje przelacznik sterowany radiowo pilotem ze naciskam guzik i zamyka obwod, naciskam drugi guzik i przerywa i to chce wpiac w jakis kabelek w aucie zeby nie mogl zlodziej odpalic

@rybeczka: a co ma immo do tego? Przerywam kabelek od pompy paliwa auto nie odpala, lacze ten kabelek auto dziala. Myslalem ten nad innymi jak na przyklad czujnik zderzeniowy, czujnik polozenia walu, swiec itd.
@monk3i źle przeczytałem myślałem że chcesz start stop zrobić wybacz
Ja jak takie rzeczy montowałem to np kabelek od pętli immo albo kabelek od czujnika naciśnięcia sprzęgła zależy od modelu
@monk3i: To się np "radiolinia dwukanałowa" nazywa. Ale musisz dobrze to przemyśleć i połączyć tak aby nie wyssało akumulatora i rozłączanie przypadkowych obwodów to narobi błędów w komputerze.
@zetisdead: Raczej gotowy, ale podstawy elektryki, lutowanie ogarniam wiec moge tez zrobic samemu, wazne zeby nie byla to jakas popularna czestotliwosc, zeby ktos gdzies przypadkiem mi nie wylaczyl silnika i zeby w miare to bylo kompaktowe, najlepiej zamkniete w jakiejs skrzyneczce, bo to zapewne bedzie gdzies w komorze silnika.
To się np "radiolinia dwukanałowa" nazywa.

@dktr: o dzieki wlasnie o cos takiego mi chodzilo, z bledami zdaje sobie sprawe ze moga wyskakiwac, ale jesli bedzie odpalac i nie bedzie check engina to niech sobie beda