Wpis z mikrobloga

@Artok w sumie dobrze wiedzieć bo niedługo jak temperatura troche opadnie (mam po 28 st) bede hodował :) a powiedz mi, bo zdania sa podzielone - lepiej grzyby przetrzymywac w całości, czy mielić blenderem na proszek?
  • Odpowiedz
@Artok:
* słód jasny ~50zl za 500g
* Agar - drogi bo ~20zl za 100g w markecie. W necie pewnie można dużo taniej.
* 25 sterylnych szalek 25zl.

Na 100ml wody dajesz 2g agaru i 1.5 - 2g słodu. Do szalki wchodzi około 20ml rostworu. Resztę matematyki zostawiam
  • Odpowiedz
@jakub172: to sa troche inne doznania. Dla mnie idealnie by bylo wrzucic pare g w caloscu i pare g w proszku. Sproszkowane szybciej wjezdzaja i sa megaintensywne, ale po peaku szybko schodza, a ja lubie bardzo te momenty i lubie jak to sie dzieje powolutku, a tu mlasniesz dwa razy, zjesz jabluszko, i po wszystkim..
  • Odpowiedz
  • 0
tu masz jak to na słoiku wygląda


@odczepciesie2: jeszcze trochę i pewnie będziesz w monotuba ten słoik kładł?

I szybkowar ;)


@odczepciesie2: no i tutaj się wykładam, bo nie mam szybkowaru. Ale zamiast tego miałem na koncie allegro 50 monet, wymieniłem je na kupon 50 zł i kupiłem 3 worki ze sterylnym ziarnem za 4 zeta. Sprytnie, nie?
  • Odpowiedz
@Artok: to jest reishi to akurat pójdzie do worka z worka z peletem i/lub trocinami ;) "Aktywnych" grzybów nie hoduję ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Za 50zl to ja kupiłem 10kg żyta, policz jeszcze raz czy Ci die opłaca. Szybkowar kosztuje 2-3 stówy. Tylko żeby miał te 0.8 bara. Albo presto z Ameryki, ale to 7-8 stówek z transportem, vatem i cłem.
  • Odpowiedz