Aktywne Wpisy

chris3d +70
Jestem tak stary, że pamiętam, że Wykop z początku był polską kopią digg.com (nawet nazwa ta sama tylko po polsku)
#ciekawostki #wykop
#ciekawostki #wykop
źródło: 1000006133
Pobierz
Corrny +19
Ja p------e, jak ja kocham życie. Właśnie pije sobie drinka z różową na Teneryfie, najedzony tapasami. Nic mi więcej nie potrzeba, oglądam sobie zachód słońca. Przypominam najedzony tapasami, więc zero potrzeb, zero testosteronu, nie muszę z nikim walczyć, bo nie ma po co. Mam hajsy, mam jedzenie i bezpieczeństwo. Pozdrawiam.
#teneryfa #mojezdjecie #podrozujzwykopem
#teneryfa #mojezdjecie #podrozujzwykopem
źródło: temp_file8304156773597942902
Pobierz

#ukraina #polska #upa #wolyn #akcjawisla #lubelskie #lublin #podkarpackie #rzeszow
@aegispolis: Chłop pisał o latach 90 i do tego się odniosłem. Porównał Polaków mieszkających na Litwie w latach 90 do separatystów z Donbasu.
@Adamfabiarz: Popełnianie zbrodni wojennych na niewinnych cywilach, licząc że druga strona, która popełnia zbrodnie wojenne na niewinnych cywilach w związku z tym przestanie, (pomijając że moralnie jest wątpliwe), to taktycznie, operacyjnie i strategicznie jest wręcz idiotyczne.
I właśnie przez takie podejście jak twoje, ukry nie chcą ekshumować zwłok. Bo w ich propagandzie wykorzystują później takie opinie. Ze przecież oni mordowali nas, a my ich, więc przepraszać nie
@Adamfabiarz: dodam Tylko że nasz prezydent nazwał kiedyś bohaterów narodowych którzy walczyli w obronię konstytucji, insurekcji kościuszkowskiej, u boku Napoleona czy później przeciw Austrii, jako wojsko Księstwa Warszawskiego, za zdrajców xd
Więc miernych polityków nie znających historii masz wszędzie.
@Adamfabiarz: Nie. W żaden sposób nie przyniosło to pożytku i sukcesów.
Pożytkiem i z sukcesem było tworzeniem
@Adamfabiarz: A może to nie był romantyzm, a cyniczne rozgrywanie światowej sceny politycznej?
@Adamfabiarz: Tu pominąłeś "jest". Czy język polski jest dla ciebie językiem ojczystym?
@pogromca_krasnali Język polski jest ojczystym, ale ukraiński też znam, więc wiem jak tam się mówi.
A to co punkt widzenia miało ZSRR chyba nie trzeba brać za bardzo pod uwagę, bo nie był to cywilizowany punkt widzenia - oni nawet zostali wyrzuceni z Ligi Narodów po 5 latach obecności w niej.
@Ulfric_Stormcloak: To był brak sił i środków. Brutalna prawda jest taka, że partyzantka akowska była bardzo słaba na tamtych terenach. 27 DP powstała kiedy powstała gdyż dopiero wtedy były dostępne siły i środki.
Do tego Wołyń i Galicja Wschodnia mają pewien wspólny mianownik z Powstaniem Warszawskim - liczbę ofiar wziętą z d--y. Ktoś rzucił 200 tysięcy i tak się przyjęło, w wypadku PW to byłą oidp konferencja prasowa PKWN-u jakoś w okolicy października 1944 roku, w wypadku Wołynia to mówiąc szczerze nie pamiętam kto i kiedy zaczął rzucać liczbą 200 tysięcy, ale jakoś późno i wybitnie głupio - np. w wypadku części powiatów liczba zamordowanych Polaków przekracza liczbę Polaków jacy na tym terenie oficjalnie mieszkali wedle ostatnich przedwojennych danych. Pod rozwagę proponuję wziąć dwa
@Adamfabiarz: Tu brakuje podmiotu.
@pogromca_krasnali:
Kiedy dowództwo AK dowiedziało się o planach UPA odnośnie fizycznej eliminacji mniejszości Polskiej na terenie Wołynia?
Kiedy poczyniono pierwsze działania mające tworzyć struktury samoobronne na Wołyniu?
Kiedy miały miejsce pierwsze masowe mordy
@Ulfric_Stormcloak: Marketing panie, nikt nigdy tego nie wyliczył tak na serio.