Wpis z mikrobloga

Jako #programista15k, co jest twoim zdaniem faktycznym źródłem spowolnienia w IT?

Co ma główny wpływ na spowolnienie w IT

• Rozwój AI 7.9% (10)
  • Recesja 78.6% (99)
  • Inny 13.5% (17)

Oddanych głosów: 126

• 9
  • Odpowiedz
@wafel93: Jeśli pisząc rozwój AI, masz na myśli narzędzia typu ChatGPT, Copilot itp. to w jaki sposób miałyby one wpłynąć na zastój IT w tak krótkim czasie? Większość osób jeszcze w listopadzie zeszłego roku nie miała pojęcia, że coś takiego istnieje. W projektach komercyjnych i tak nie możesz z tego korzystać, ze względu na różne kwestie związane z bezpieczeństwem, licencjami, prawami autorskimi itp. To, że ktoś sobie ułatwi od czasu
  • Odpowiedz
  • 2
@RekrutacjaJavaPL: jestem identycznego zdania, po prostu w mediach i na LinkedIn jest niesamowite pianie, że zwolnienia, że zarobki w miejscu, że rynek juniorów tragiczny i ich robotę wykona AI xD z mojego punktu widzenia to bzdura totalna i przyczyny leżą zupełnie gdzie indziej
  • Odpowiedz
@wafel93: Piszą to co jest modne i co się klika, a ludzie z natury są żądni sensacji ;) Napisanie, że firmy zwolniły 50k osób z kilku firm fajnie wygląda w nagłówku, ale to, że w czasach większej stabilności na świecie oraz taniego kredytu, firmy zatrudniały na potęgę i miały możliwość otwierać wiele więcej projektów, które teraz się kończą, jest już zazwyczaj przemilczane.
  • Odpowiedz
@wafel93: @Jaslanin @RekrutacjaJavaPL

Pisałem już o tym ale napisze jeszcze raz:
- powrót pracy hybrydowej (rekrutuje się na Jave do firmy produktowej, bez pośredników i na 5 firm wszystkie powiedziały mi ze hybryda 1-2 dni w tygodniu obowiązkowo)
- napływ programistów ze wschodu, idzie
  • Odpowiedz
W projektach komercyjnych i tak nie możesz z tego korzystać, ze względu na różne kwestie związane z bezpieczeństwem, licencjami, prawami autorskimi itp

@RekrutacjaJavaPL: Niby jakim cudem ? Wiadomo, że certyfikat i dostępy musisz sam dorzucić, ale jakieś snippety czy pętle to ChatGPT produkuje aż miło.
  • Odpowiedz
@czupek: Testy jednostkowe też produkuje aż miło. Czy to znaczy, że mogę wrzucić kod klienta do ChatGPT i poprosić o ich wygenerowanie?
Czy mogę wrzucić wymagania z Jiry albo jakiekolwiek inne dane biznesowe i powiedzieć, żeby na ich podstawie coś stworzył albo wypełnił jakieś tabelki?
Jaką mam pewność, że algorytm, który mi wypluje, nie podlega jakiejś licencji?
Co z prawami autorskimi kodu tworzonego przez AI?
Masz 100% pewność, że wtyczka z copilotem w IDE nie wykorzysta jakoś kodu klienta?
W jaki sposób skonstruowana jest umowa z klientem odnośnie kodu, praw autorskich, licencji, wykorzystywanych
  • Odpowiedz
@RekrutacjaJavaPL: Ja to jestem na etapie, gdzie chatGPT mi robi moduły, serwisy, raczej trywialne, ale żeby potwierdzić, że on się nie myli (a myli się i to poważnie) to sam piszę testy.

Czym się różni kod AI od kodu skopiowanego z jakiegoś tutorialu/sampla z neta czy innego stackOverflow ?
Jak ktoś jest na tyle głupi, by wrzucać zadania biznesowe z jiry (zazdroszczę jak ktoś na podstawie takiego zadania wie co
  • Odpowiedz