Wpis z mikrobloga

Tak szczerze. Zarabiacie 15k, macie pozycje, prestiż wielu was podziwia. Jeździcie na wakacje. Pracujecie zdalnie. Macie rodziny, piękne żony i domy.

Ale czy jesteście tak po ludzku szczęśliwi?

#programista15k #programowanie
jmuhha - Tak szczerze. Zarabiacie 15k, macie pozycje, prestiż wielu was podziwia. Jeź...

źródło: istockphoto-1282402790-612x612

Pobierz

waszym zdaniem

• tak to moj prime time 46.2% (108)
  • nie, kiedys bylem szczesliwszy 23.9% (56)
  • nie, nie jestem szczesliwszy ani nie bylem 29.9% (70)

Oddanych głosów: 234

• 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jmuhha: programiści nie mają nawet startu do lekarzy pod względem prestiżu i zarobków. zarobki nie są jakieś specjalnie duże, powiedziałbym że są adekwatne do wkładanego czasu i umiejętności, bo nie jest to praca prosta.
  • Odpowiedz
@ly000: Z jednej strony tak, z drugiej nie. Programista na start dostaje znacznie więcej niż młody lekarz od razu po studiach. Po prostu tempo wzrostu wynagrodzenia jest mniejsze. Poza tym, nie zawsze to jest regułą.

Poza tym, lekarze jednak są czasem odpowiedzialni za ludzkie życie. Jak ja w pracy strzelę babola to najwyżej moja firma straci kilka baniek.
  • Odpowiedz
@ly000: mają podejście i bardzo szybko się do lekarzy zbliżają

@jmuhha: wg statystyk wynagrodzeń w Polsce programiści zarabiają minimalnie więcej niż lekarze.

Mediana zarobków brutto na st. lekarz chorób wewnętrznych (specjalista): 10980 zł
Mediana zarobków brutto na st. starszy
  • Odpowiedz

@jmuhha: 20k+ do łapy, własne M, luksusowa limuzyna. Miałem na prawdę dużo szczęścia, że wybrałem sobie zawód, na który jest taki popyt. Czy to jest tożsame z byciem szczęśliwym? Nazwałbym to zwykłym docenieniem faktu, że dokonałem w przeszłości wyboru takiego zawodu który pozwala na wygodne i relatywnie komfortowe życie. Fajne jest też to, że robię to co lubię. Daje więc to poczucie "szczęścia",
  • Odpowiedz
@jmuhha: Programista to nie jest prestiz. Prestiz to jest bycie lekarzem czy prawnikiem, nawet jesli tylko rypiesz w przychodni albo ganiasz z pozwami do sadow.

Jestem mega szczesliwy, zwazywszy na to, do czego doszedlem i jakie mam zasoby. A prestiz dziala tylko na ludzi, ktorzy maja kompleksy.
  • Odpowiedz
@Krolik:
po pierwsze, lekarze nie są tak głupi jak programiści, żeby się chwalić swoimi zarobkami na prawo i lewo. trudno stwierdzić ile naprawdę zarabiają, ale na pewno oficjalnie dane są nic nie warte, bo prawdopodobnie biorą pod uwagę tylko uop w publicznych zakładach.

po drugie, na naprawdę dobre zarobki rzędu 40k polscy programiści mogą liczyć tylko pracujących w zachodnich firmach. lekarze mogą bez problemu liczyć na 40k-80k i więcej w
  • Odpowiedz
programiści nie mają nawet startu do lekarzy pod względem prestiżu i zarobków.

po pierwsze, lekarze nie są tak głupi jak programiści, żeby się chwalić swoimi zarobkami na prawo i lewo. trudno stwierdzić ile naprawdę zarabiają,

wystarczy cennik typowego prywatnego gabinetu i prosta matematyka (40-60% od wizyty), żeby się przekonać, że wielu z nich wyciąga i 1000 zł / h

@ly000: :D
Typowe nie znam się, a
  • Odpowiedz
@NieBendePrasowac: ja znam programistów, którzy mają 10 lat doświadczenia i 6k na rękę. ja ci pokazuje oferty o pracę z konkretnymi stawkami, a ty mi opowiadasz anegdotkę. podejrzewam, że nawet szkoły średniej nie skończyłeś z tym poziomem rozumowania

:D
  • Odpowiedz
@ly000 wow, z jednej oferty wynika, że na pełnym etacie lekarz wyciągnie 64000 zł brutto. Powiem szczerze, że nawet na kierowniczym/dyrektorskim stanowisku w moim zawodzie jest to niemożliwe do zrealizowania.
  • Odpowiedz