Aktywne Wpisy
Prime_Show_MMA +11
Zapraszam do sprawdzenia wiadomości prywatnej
ppv zostało wysłane
#famemma #primemma #patostreamy #cloutmma
ppv zostało wysłane
#famemma #primemma #patostreamy #cloutmma
prawiczek92 +10
Wstawać przegrywy #przegryw #pokazmorde
Od kilku warek piwa po pewnym czasie zaczynają się przegazowywać - nie ma żadnych nie prawidłowych cech sensorycznych, jest ok, tylko z czasem są coraz bardziej nagazowane. Przy ostatniej warce do nagazowania dałem minimalną ilość cukru - po dwóch tygodniach w butelkach piwo było bardzo mało nagazowane, jednak z czasem gazu jest coraz więcej. Podejrzewam że coś się gdzieś zadomowiło, i produkuje sobie glukoamylaze ʕ•ᴥ•ʔ.
Standardowa procedura mycia u mnie wyglądała w ten sposób:
-mycie płynem do mycia naczyń,
-mycie starsanem,
-spryskiwanie nadwęglanem sodu.
No ale niestety co coś sobie nadal zakaża mi warki.
Stąd pytanie: czy naoh mogę potraktować wszystko? tj. wiadra, kraniki, wężyki, uszczelki? Wiem że na pewno nie mogę traktować garnka do gotowania i chłodnicy, ale czy z resztą będzie ok?
#piwowarstwo
ja na twoim miejscu co bym mógł to bym odkaził NaOH, a resztę wypatrzył wrzątkiem
@MeowsAndStuff: Przez lata uzywalem NaOH do wszystkich z tych rzeczy, to byla standardowa procedura.
Jak stary i intensywnie uzytkowany masz sprzet? Wiadra moze warto umyc soda kaustyczna, albo i pomyslec o nowych, jezeli sa juz zuzyte. Podobnie z rurkami - jezeli juz maja
Komentarz usunięty przez autora
@kontra całość sprzętu ma kilka ładnych lat, z 5-6. Plus w sumie przypomniałem sobie ze z chęcią pożyczałem sprzęt znajomym, chcąc ich zarazić do warzenia
Dla jasnosci, NaOH (soda kaustyczna) nie sluzy do dezynfekcji, tylko do mycia. Powinno usunac wszystkie zabrudzenia, tluszcze, osady itd. ktore sa na powierzchni i kryja sie w szczelinach np. wiader. Slowo przestrogi,