Wpis z mikrobloga

#pizza #gotujzwykopem dziś robiłem swoją pierwszą pickę i wyszedł mi zakalec ( ͡° ʖ̯ ͡°). Użyłem 120 g mąki, 3 g suchych drożdży, spora szczypta soli i 70 ml wody. Kręciłem placuszek ze 15 min i wydawał mi się ok, odstawiłem go na 1 h i dałem 250 stopni na 8 min. Składnik to łyżka passaty i troche sera. Gdzie mogłem popełnić błąd?
  • 9
  • Odpowiedz
@frytaa: passata ma za dużo wody placek nasiąkł wodą, następnym razem użyj sosu redukując passatę na ogniu przez kilkanaście minut żeby odparować wodę, a drugi pro tip w niskiej temperaturze piekarnika lepiej się sprawdzają przepisy gdzie do ciasta dajesz 1 łyżkę oliwy na każdą picke ten dodatek oliwy sprawia że ciasto lepiej przejmuje temperaturę
  • Odpowiedz
@frytaa: za gruby placek albo #!$%@? Mąka Albo drożdze do dupy.
No i prawidelnie powinna być jeszcze łyżeczka oliwy do ciasta.
Za krótko w piecu. Piekarnik to nie piec do picy. Ja bym z 15min potrzymał.
  • Odpowiedz