Wpis z mikrobloga

Z takich kłamstw wpajanych nam w dzieciństwie, warto dodać: "Rozmawiajcie, rozmową można rozwiązać wiele problemów".
Ostatnio zdałem sobie sprawę że jeśli masz z kimś nieporozumienie i siadasz do dyskusji, to właśnie nikt nie chce wypracować porozumienia, tylko każdy chce przeforsować swoją rację. Każdy argument jest traktowany jako atak więc trzeba przeprowadzić kontratak. Rozmowa staje się wojną, a wojna nie uznaje kompromisów, remisów - wojnę każdy chce wygrać.

Ostatnio o wiele lepiej wyszedłem na tym gdy jakiś temat przemilczałem niż jak zdecydowałem się na konfrontację.

#psychologia #ludzie #relacjemiedzyludzkie
  • 7
  • Odpowiedz
@Login_login W tym największy jest ambaras, żeby dwoje chciało naraz. Jeśli obie strony chcą rozmawiać to rozmowa jest rozwiązaniem. Jeśli ktoś ma zakuty łeb albo jakieś braki emocjonalne, że nie umie normalnie rozmawiać i wszystko odbiera jako atak personalny, to równie dobrze można mówić do ściany.

Także to nie jest kłamstwo tylko większość Polaków to kaleki emocjonalne.
  • Odpowiedz
@Login_login: zależy od tematu, jakie masz cele ty a jakie druga strona
czasem kompromis jest możliwy, czasem nie, ale nie ma jednej zasady że nigdy albo że zawsze rozmowa działa

to że lepiej wyszedłeś na tym że przemilczałeś a nie poszedłeś na konfrontacje może świadczyć o tym, że była to sprawa którą w ogóle nie powinieneś się zajmować
  • Odpowiedz
@Login_login:
Jak dwóm osobom zależy na sobie, to chcą dojść do porozumienia. Mój obecny facet mówi mi o tym, jak się czuje i czy coś się zmieniło. Mieliśmy kilka spięć, ale wszystko załatwialiśmy tego samego dnia, rozmową. Pierwszy raz jestem w związku i nic nie siedzi mi z tyłu głowy, bo nie zostało wyjaśnione.
  • Odpowiedz
@Login_login: ale to jak najbardziej działa. Jeżeli nei działa to twój problem bo otaczasz się debilami i chamami. Z inteligentnymi ludźmi, zwłaszcza jak obaj chcecie dojsć do satysfakcjonującego rozwiązania to tak się rozwiązuje problemy.
  • Odpowiedz