Wpis z mikrobloga

#elektronika #elektryka #pytaniedoeksperta
Mirki, na działce mam panel fotowoltaiczny 140w i dziś zaczęła mi piszczeć przetwornica. Nie wiem jakiej to firmy (pewnie jakiś chińczyk) ale dostałem ja "w spadku".

Do przetwornicy podłączona jest lodówka, 3 punkty światła po 4w każdy i radyjko. Załączam zdjęcie tego ustrojstwa, może ktoś rozpozna co to takiego. W komentarzu wstawię zdjęcie tych mierników i podczas piszczenia ten po prawej ma wskazówkę na 12 (czerwony).

Akumulator mam 12v 74ah centry. Zasilanie z panelu idzie przez regulator napięcia, który pokazuje 13,6v i następnie do akumulatora. W tamtym roku też miałem z tym problem. Ale po jakimś czasie znów działało.
Pobierz krzychukadetemtera - #elektronika #elektryka #pytaniedoeksperta 
Mirki, na działce ma...
źródło: temp_file.png7312499356198529203
  • 18
@krzychu_kadetem_tera: Tak. Samochody akumulator bardzo nie lubi rozładowania nawet o 10-20% pojemności. Samochodowy wytrzymuje poniżej 200 cykli rozładowania gdzie deep cycle przy takim samym samym sposobie użycia wytrzyma ponad 1000. Bierze się z tego że samochodowy akumulator jest zoptymalizowany pod kątem dużego chwilowego natężenia prądu (na rozruch) co psuje jego możliwości pod względem zastosowania jako magazyn energii. Dlatego do kamperów, łódek i paneli słonecznych stosuje się akumulatory głębokiego rozładowania (deep cycle
@krzychu_kadetem_tera: Najlepiej zawieź gdzieś naładowany akumulator, bo pewnie nie znajdziesz nawet kilku żarówek aby je podłączyć i sprawdzić o ile spadnie napięcie. Ewentualnie przy starcie przetwornicy mierzyć napięcie ale to nie wykluczy uszkodzenia przetwornicy.
Chodzi o to aby sprawdzać napięcie jednocześnie podłączając jakiś odbiornik prądu.

Albo wsadź do samochodu i sprawdź czy odpali. Chyba że masz jakiś nowszy samochód który nie lubi odłączania akumulatora.