Wpis z mikrobloga

Mam kilka bidonów i pomimo regularnego mycia pojawił się taki czarny nalot - jak to usunąć? Płyn do naczyń i gorąca woda nic nie dają, a nie chce dostać jakiegoś grzyba :/ #rower
  • 7
@tomek_27 jak to jest czarny nalot to pewnie to jest grzyb, chyba na tagu bushcraft ostatnio też ktoś o to pytał, spróbuj wymoczyć z tabletką do zmywarki albo po prostu wydomestosuj i potem bardzo dobrze wypłucz
@tomek_27: @przemd11 To są złe rady, nie stosuj domestosu do naczyń w których pijesz,
Jeśli to plastik i wygląda to źle, to kup nowy metalowy - który będziesz mógł sobie wyparzać co tydzień
jeśli to tylko plamka na dnie, to jak podpowaida Czat GPT:

Trzeba wymieszać sodę oczyszczoną z octem i wodą (100 ml wody, 100 ml octu i opakowanie sody oczyszczonej). Przygotowany w ten sposób roztwór należy wlać do bidonu,
@miszczu90: dodatkowo, jak zajmowałem się tworzywowych naczyń dla dzieci - czyli też takie bidoniki, to wszelkie naloty myłem takimi długimi szczoteczkami, niektóre są żywcem wzięte z tych butelkowych, a część to takie mikro szczotki, którymi szczotkowałem np. rurki, ale to bardzo na bieżąco robiłem, czyli codziennie.