Wpis z mikrobloga

via Android
  • 0
@swagerstom "ma być" :) siostra jest doradca kredytowym i lekko wkurzony bo dopiero co hipotekę wziąłem rozmawiałem z nią na ten temat to powiedziała mi tylko ze za bardzo nie mam się czym przejmować bo aktualnie te 2% nie jest jeszcze pewne ale banki juz pracują nad tym jak nie stracić a zarobić i pierwsze co ruszą to marża :)
  • Odpowiedz
  • 55
"ma być" :) siostra jest doradca kredytowym i lekko wkurzony bo dopiero co hipotekę wziąłem rozmawiałem z nią na ten temat to powiedziała mi tylko ze za bardzo nie mam się czym przejmować bo aktualnie te 2% nie jest jeszcze pewne ale banki juz pracują nad tym jak nie stracić a zarobić i pierwsze co ruszą to marża :)

@rav3k: To siostra nie wie, że banki z definicji nic nie
  • Odpowiedz
@swagerstom: ale rynek właśnie podnosi marże dla kredytów o wysokim ltv. Powyżej LTV80% rozrzuty są od 2 do 2,9%, więc bank da krakowskim targiem 2,7% dla kredyciarzy na bk2%, jednocześnie drugą rękę wyciągając do BGK po należne dopłaty.
  • Odpowiedz
@bdg-bro: Ale wiesz, że kredyt 2% nie oznacza automatycznie LTV powyżej 80%? Dla wysokich LTV zawsze oprocentowania były wyrażnie wyższe.
  • Odpowiedz
@bdg-bro: napisałem "nie bardzo mogą poszaleć". Też myślę, że trochę podniosą, tylko że OP pisze tak, jakby nagle mieli d-----ć taką marżę, że to się zrówna z kredytami bez bk2% xd
  • Odpowiedz
@JC97: tak, wiem. Było o tym we wczorajszym wpisie na ten sam temat. 200k wkładu i 600k kredo daje LTV poniżej 80%. Tylko ilu będzie z takim wysokim wkładem i jednocześnie ze zdolnością pod korek?
Podobny numer będzie z zakładaniem #kontomieszkaniowe . Mam konta w 2 bankach, obok tych po 6-7% wiszą oferty lokat po 0,2-1%. Konto mieszkaniowe nie może być oprocentowane niżej niż 75% z propozycji komercyjnej
  • Odpowiedz
@bdg-bro: 125k wkładu i kredyt 500k też daje LTV równe 80%. Zawsze było tak, że trzeba było dać 20% wkładu, żeby mieć lepszą marżę i tu będzie pewnie tak samo.
  • Odpowiedz
@JC97: jak kojarzę, to marża była sztucznie podnoszona przy wkładzie niższym niż 20% poprzez zabezpieczenie dodatkowym ubezpieczeniem doliczamym do raty tak długo aż wkład własny i spłacony kapitał dobił do tych 20%
  • Odpowiedz
"ma być" :) siostra jest doradca kredytowym i lekko wkurzony bo dopiero co hipotekę wziąłem rozmawiałem z nią na ten temat to powiedziała mi tylko ze za bardzo nie mam się czym przejmować bo aktualnie te 2% nie jest jeszcze pewne ale banki juz pracują nad tym jak nie stracić a zarobić i pierwsze co ruszą to marża :)

@rav3k: a co miała ci siostra powiedzieć, że frajer jesteś?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@francoisinho widze wlasnie kto tu ma problem z czytaniem ze zrozumieniem. Podpowiem, nie pisałem bezpośrednio o Tobie tylko o wykopkach Twojego typu ( )
  • Odpowiedz