Hej. Mam instalację na falowniku Huawei. Zaczęły się wyłączenia (napięcie powyżej 253V). Sporadyczne, od 0 do 4 dziennie. Napięcie przez ZE obniżone w zeszłym roku, w nocy jest w normie, około 230V, więc nic już nie obniżą. myślę że wyłączenia zaczęły się po sąsiad założył instalację, bo w zeszłym sezonie po obniżeniu napięcia wszystko było ok. Dostałem poradę, alby przełączyć falownik w tryb sterowania mocą bierną. Dla mnie to black magic, może ktoś oświecony ustosunkować się do tej porady? Dzięki. #fotowoltaika
Jesli jest 230V w nocy to jest jeszcze pole do obnizania, chyba ze technicznie transformator jest na ostatnim odczepie.
Tak, mozna kontrolowac napiecie sieci mocą bierną lub inaczej wspolczynnikiem mocy na wyjsciu twojego falownika. Tak sie robi w sieciach przesylowych. Import mocy biernej z sieci spowoduje spadek napiecia, jednak kosztem eksportu mocy czynnej, za ktora masz placone. Zakladam, ze jestes prosumentem i nie firma.
Nie wiem ile wiesz o wspolczynniku mocy i z czego sklada sie moc. Postaram sie po krotce wyjasniv, ale w necie znajdziesz mnostwo materialow. Warto tylko znac 2 wzory: S^2 = P^2 + Q^2
@PanzerWaffel: takiego maila możesz wysłać do swojego zakładu energetycznego - dystrybucji. Oczywiście dodać, zdjęcia z licznika, numer ppe, adres, imię i nazwisko Szanowni Państwo, Zwracam się do Państwa z poważną reklamacją w związku z nieprawidłowościami w dostarczanym napięciu, które powodują wyłączanie się mojego falownika fotowoltaicznego na kilka godzin dziennie. Dodatkowo urządzenia elektroniczne w domu przestają działać ze względu na zbyt wysokie napięcie i możliwość awarii. Chciałbym podkreślić, że mój system fotowoltaiczny został zainstalowany zgodnie z polskimi normami i przepisami, a dodatkowo posiada włączoną funkcję Q(u), która powinna zapewnić jego prawidłowe funkcjonowanie w przypadku nieprawidłowości w napięciu sieci. Ponadto, przewody zostały dobrane z odpowiednią średnicą, aby zapewnić stabilne i bezpieczne działanie systemu. Niestety, mimo tych środków zapobiegawczych, moje urządzenie systematycznie wyłącza się na kilka godzin, co skutkuje utratą korzyści wynikających z mojego systemu fotowoltaicznego. W tym kontekście, chciałbym zwrócić Państwa uwagę na fakt, że zgodnie z umową, którą zawarłem z Państwa firmą, Zakład Energetyczny jest odpowiedzialny za zapewnienie odpowiednich parametrów sieci. W związku z tym, proszę o podjęcie natychmiastowych działań w celu rozwiązania problemu i zapewnienia stabilnego napięcia
@PanzerWaffel: Do reklamacji potrzebne będzie zdjęcie napięć powyżej 253V. Na liczniku to będą te pozycje: 32.7.0 Napięcie chwilowe, faza L1 52.7.0 Napięcie chwilowe, faza L2 72.7.0 Napięcie chwilowe, faza L3
Licznik sam wyświetla kolejno wszystkie parametry, wystarczy poczekać 2 minuty i zrobić zdjęcie tych pozycji. W niektórych licznikach można dotrzeć do tych pozycji ręcznie klikając strzałkę w górę
@PanzerWaffel: Najlepiej mieć wydrukowane zdjęcia z licznika ZE, żeby pokazać elektrykom, którzy przyjadą mierzyć napięcie o 20.00, że w dzień jest za wysokie napięcie, a nie w nocy
@murberec: hej, dzięki za odpowiedź, upośledzony wykop 2.0 dopiero dzisiaj wysłał powiadomienia :) zgłoszę się do Ciebie jak dostanę kody do rakiet do falownika :)
@C_________I_________: dzięki za pojaśnienie, trochę już rozumiem :) późno odpowiadam, bo wykop ma kilkudniowy poślizg z powiadomieniami, myślałem że nikt nie odpowiedział a tu proszę :)
Tak, mozna kontrolowac napiecie sieci mocą bierną lub inaczej wspolczynnikiem mocy na wyjsciu twojego falownika. Tak sie robi w sieciach przesylowych. Import mocy biernej z sieci spowoduje spadek napiecia, jednak kosztem eksportu mocy czynnej, za ktora masz placone. Zakladam, ze jestes prosumentem i nie firma.
Nie wiem ile wiesz o wspolczynniku mocy i z czego sklada sie moc. Postaram sie po krotce wyjasniv, ale w necie znajdziesz mnostwo materialow. Warto tylko znac 2 wzory:
S^2 = P^2 + Q^2
Szanowni Państwo,
Zwracam się do Państwa z poważną reklamacją w związku z nieprawidłowościami w dostarczanym napięciu, które powodują wyłączanie się mojego falownika fotowoltaicznego na kilka godzin dziennie. Dodatkowo urządzenia elektroniczne w domu przestają działać ze względu na zbyt wysokie napięcie i możliwość awarii.
Chciałbym podkreślić, że mój system fotowoltaiczny został zainstalowany zgodnie z polskimi normami i przepisami, a dodatkowo posiada włączoną funkcję Q(u), która powinna zapewnić jego prawidłowe funkcjonowanie w przypadku nieprawidłowości w napięciu sieci. Ponadto, przewody zostały dobrane z odpowiednią średnicą, aby zapewnić stabilne i bezpieczne działanie systemu.
Niestety, mimo tych środków zapobiegawczych, moje urządzenie systematycznie wyłącza się na kilka godzin, co skutkuje utratą korzyści wynikających z mojego systemu fotowoltaicznego.
W tym kontekście, chciałbym zwrócić Państwa uwagę na fakt, że zgodnie z umową, którą zawarłem z Państwa firmą, Zakład Energetyczny jest odpowiedzialny za zapewnienie odpowiednich parametrów sieci. W związku z tym, proszę o podjęcie natychmiastowych działań w celu rozwiązania problemu i zapewnienia stabilnego napięcia
32.7.0 Napięcie chwilowe, faza L1
52.7.0 Napięcie chwilowe, faza L2
72.7.0 Napięcie chwilowe, faza L3
Licznik sam wyświetla kolejno wszystkie parametry, wystarczy poczekać 2 minuty i zrobić zdjęcie tych pozycji. W niektórych licznikach można dotrzeć do tych pozycji ręcznie klikając strzałkę w górę