Aktywne Wpisy
arnoldinho71 +14
#nieruchomosci
Tak drogie dzieci wygląda szczyt bańki na wynajmie. Droga chata w nowym budownictwie, przypuszczam że metraż to 60-70m2 cena to minimum bańka + ok. 200k wykończenie. Miniratka to wyjdzie z 8k minimum. Pokój 10m2 przyjmując minimalny czynsz 1500+350=1850. Kto pójdzie na pokój gdzie nie rozprostuje nóg i będzie mieszkać z 3 innymi osobami? Po co do mieszkania wzięte 2 miejsca parkingowe jeśli najemcami mają być studenty dojeni już na
Tak drogie dzieci wygląda szczyt bańki na wynajmie. Droga chata w nowym budownictwie, przypuszczam że metraż to 60-70m2 cena to minimum bańka + ok. 200k wykończenie. Miniratka to wyjdzie z 8k minimum. Pokój 10m2 przyjmując minimalny czynsz 1500+350=1850. Kto pójdzie na pokój gdzie nie rozprostuje nóg i będzie mieszkać z 3 innymi osobami? Po co do mieszkania wzięte 2 miejsca parkingowe jeśli najemcami mają być studenty dojeni już na
InnyWymiar90 +33
Jeden pindol był cieniutki, a drugi gruby jak świnia. Może ukąszenie świni boli, lecz to rany po leszczynie goją się dłużej.
Szukam laptopa dla Różowej i polecę punktami:
1. Budżet: max z bólem 5000 zł więc oczywiście za 3000 zł się nie obrażę
2. Rozmiar ekranu: matowy IPS, 17,3 cala (generalnie jak największy), Full HD lub oczywiście więcej
3. Kolor obudowy: najchętniej srebrny (takie widzimisię Różowej)
4. Procesor: pewnie Intel i5 przynajmniej 11 generacji, może np. i5-1135G7, opcjonalnie coś AMD podobnej mocy
5. Dysk: 2,5 cala SSD i/lub M2 (tutaj nie wiem jak to warto zorganizować)
6. RAM: może coś takiego? 2x8 GB DDR4 SODIMM 3200 MHz
7. Klawiatura podświetlana!
8. Windows 10 lub 11 Home
9. Wykorzystanie: Office, Internet, filmy Full HD
10. NIE BĘDZIE wykorzystywany do grania, więc grafika nie jest najważniejsza. Różowa mówi, że nie potrzebuje, choć fajnie, żeby coś jednak pociągnął (to już moje fantazje ;)
#szukamlaptopa #laptopy #komputery #pytanie #pytaniedoeksperta #kiciochpyta #pcmasterrace
P.S. Znalazłem takie coś: https://allegro.pl/oferta/hp-17-fhd-ips-intel-i5-11gen-16-1tb-ssd-cam-win-11-13147803416 . Czy to ma sens? I b--ń Boże się przy tym nie upieram!
@czuczer: kurde, rozgryzłeś moją aluzję ;)
@Evzen_Huml: dopisałem dopisek :)
@npwjsn:
Tak zupełnie poważnie zapytam - jaki jest sens tak dużego laptopa? 17" to już wielki i ciężki kloc, którego nigdzie nie zabierzesz (a na pewno nie zabierze różowa do małego plecaczka czy torebki), nawet na kolanach się tego fatalnie używa. 13-14" to taki sweet spot, gdzie już da się pracować ale rozmiar jeszcze nie robi problemów z
@smk666: Wiem że
@npwjsn: Lenovo IdeaPad Pro 5 ze 120Hz matrycą wqhd i najlepiej najnowszej generacji na Zen4:
AMD Ryzen 5 7640HS (6/12, Zen 4)
AMD Ryzen 7 7840HS (8/16, Zen 4)
ale ich w Polsce jeszcze ich nie ma, w sumie nie wiadomo kiedy będą oraz jak bardzo polskie sklepy odlecą z cenami, są starsze z 6600HS i 6800HS(oba zen3+) 17-stkę sobie daruj i przekonaj partnerkę na zejście o cal niżej, gdzie jest dużo większy wybór,
Inna sprawa, że dziewczyna trochę się przestraszyła tych 5000 zł i już mi kwęka nad głową, że może jednak jakieś 4000 zł (╯°□°)╯︵ ┻━┻
@npwjsn:
No cóż, w takim wypadku temat zamknięty, nie ma co ryzykować stabilności związku dla dodania doń odrobiny logicznego myślenia. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
No do A4 nie ale ciut większej już tak ( ͡° ͜ʖ ͡°) Obecne 16-17 calowe ultrabooki to już nie kloce które trzeba wozić taczką. Kompy ITX fajna sprawa ale nie weźmiesz go sobie na łóżko, do kuchni czy do ogródka
Sam szukam czegoś dla siostry. Nie gra w gierki, więc skupiam się właśnie na procesorze i wielkości matrycy (najlepiej 13,3 - 14 cali, tak żeby był mobilny)